ORGANIZAȚIA DE SĂNĂTATE FONDATĂ DE DR.RATH ESTE UNICĂ ÎN LUME: TOATE PROFITURILE PE CARE LE GENEREAZĂ SUNT DIRECȚIONATE CĂTRE O FUNDAȚIE NON-PROFIT. Pentru mai multe, apasa aici.

Dr. Rath Health Foundation

Dr. Rath Health Foundation

 

Gripa porcină şi gripa umană ľ Întrebări şi răspunsuri

Au trecut trei ani de la spaima gripei aviare, şase ani de la izbucnirea SARS şi acum alerta despre o potenţială pandemie de gripă porcină este în topul ştirilor din SUA, Mexic şi alte ţări, inclusiv multe ţări europene care nu au fost încă afectate de gripa porcină.

Mulţi dintre noi ne amintim ştirile alarmante despre gripa aviară şi SARS care au venit brusc şi s-au stins repede, accidental la scurt timp după ce datele cercetărilor noastre care arătau că microelementele nutritive pot controla procesele biochimice cheie implicate în răspândirea acestor agenţi infecţioşi, au fost publicate în publicaţiile media majore (vezi informaţiile noastre publice din New York Times, 23 Martie 2006 la http://www4.dr-rath-foundation.org/open_letters/open_letter_overview.htm). În ultimii ani am continuat cercetările asupra diferitelor aspecte ale virusului gripei inclusiv studii cooperative conduse împreună cu virusologi şi cercetători din alte ţări. Copii integrale ale publicaţiilor noastre pe aceste subiecte sunt disponibile pe site-ul nostru de cercetare (www.drrathresearch.org) şi ele pot oferi informaţii detaliate despre cum o selecţie de elemente nutritive care acţionează în sinergie biologică poate suprima multiplicarea şi răspândirea viruşilor.

Din păcate, în izbucnirile curente ale infecţiilor de gripă porcină, atât informaţia publică cât şi diferitele sfaturi ale experţilor s-au limitat la utilizarea medicamentelor şi a vaccinurilor ca strategie primară pentru prevenire şi terapie. Există un precedent la această situaţie. În 1976, o avertizare publică asupra unei pandemii ameninţătoare a fost lansată odată cu detectarea unei infecţii cu virusul gripei porcine în rândul personalului militar care lucra la Fort Dix din New Jersey. Oficialii guvernamentali şi din domeniul sănătăţii au răspuns aducând un vaccin pentru inoculare voluntară publicului care apoi a prezentat efecte secundare grave (o boală a paraliziei nervilor numită sindromul Guilloin-BarrÚ). Ca urmare, campania de vaccinare a fost întreruptă şi pandemia proiectată nu s-a materializat.

În timp ce se pune accent pe medicamente şi vaccinuri, beneficiile clinice ale suplimentelor alimentare şi nutriţiei optime, ca bază a imunităţii şi a rezistenţei crescute a organismului la agenţi infecţioşi, sunt ignorate pe scară largă. Totuşi, de multă vreme a fost recunoscut faptul că oamenii hrăniţi bine pot efectiv să lupte împotriva diferitelor infecţii, fără intervenţii farmacologice. Astăzi ştim şi mai multe lucruri despre acest subiect.

Mai jos sunt două secţiuni care conţin răspunsuri la cele mai frecvente întrebări despre gripa umană şi gripă porcină.

SECŢIUNEA A: Cele mai comune întrebări

SECŢIUNEA B: mai multe detalii ştiinţifice


SECŢIUNEA A

Ce este gripa porcină?

Gripa porcină este o boală respiratorie care a afectat în mod regulat porcii. Virusul clasic de gripă porcină de tip A H1N1 a apărut în 1918 simultan la porci şi la oameni. Virusul a fost izolat întâi la porci în 1930 iar la oameni în 1933. La acea vreme analiza antigenică nu a detectat diferenţe între aceştia.

Este gripa o boală periculoasă?

Cu toţii suntem familiarizaţi cu gripa (numită guturai sau gripă) şi am trăit-o de multe ori în viaţa noastră. Guturaiul este o infecţie respiratorie conectată cu febră, tuse şi dureri musculare care de obicei durează câteva zile. Ea afectează 20% din populaţia lumii. Deşi afecţiunea în sine este inofensivă, există riscul de a aduce cu ea o pneumonie virală sau bacteriană care poate fi şi fatală mai ales pentru cei foarte tineri, cei vârstnici sau persoanele cu o sănătate precară. Centrul de Control şi Prevenire a Bolilor din Atlanta, Georgia estimează că în anii 1990 în Statele Unite aproximativ 36,000 oameni au murit din cauze legate de gripă. Prin comparaţie, epidemia de gripă aviară dintre 2007 şi 2009 a produs doar 100 de decese. În prezent, în Mexic decesele cauzate de gripa porcină au depăşit 100 şi primul deces cauzat de gripa porcină (un copil în vârstă de 23 de luni) a fost raportat în Statele Unite la 29 aprilie.

Cum se răspândesc viruşii de gripă?

Virusul gripei umane are stabilitate în aer şi se răspândeşte prin tuse, strănut şi atingerea gurii sau a nasului cu mâini contaminate. De aceea este importantă spălarea frecventă a mâinilor datorită posibilităţii de a atinge obiecte infectate de virus.

Gripa porcină se răspândeşte prin contact direct cu animalele şi prin obiecte contaminate. Ea poate fi transmisă de la porci la oameni şi de la oameni la porci. Virusul recent al gripei porcine se răspândeşte prin contact de la om la om. Se suspectează că fluxul curent de gripă porcină ar fi apărut din agricultura industrială, o practică prevalentă în ţările populate care cresc şi exportă animale vii.

Oamenii nu pot lua gripă porcină mâncând carnea porcilor infectaţi. Gătirea cărnii la o temperatură de 160░ F omoară bacteriile şi viruşii inclusiv virusul gripei porcine.

Ce medicamente se folosesc pentru tratarea gripei porcine la oameni?

În prezent există două clase de medicamente aprobate pentru tratarea şi prevenirea gripei: adamantanele (Amantadine şi derivatul său Rimantadine) şi mai noii inhibitori de neuraminidază (NA) cum sunt Oseltamivir şi Zanamivir. Adamantinele interferează cu procesele virale din interiorul celulei şi sunt asociate cu efecte secundare toxice grave şi dezvoltarea rezistenţei la medicamente. Cei mai recenţi viruşi de gripă porcină izolaţi la oameni sunt rezistenţi la Adamantine şi Rimantadine.

Inhibitorii de neuraminidază au scopul de a bloca funcţia enzimatică a acesteia prevenind astfel eliberarea de viruşi din celulele gazdă infectate. Inhibitorii de neuraminidază trebuie administraţi foarte devreme deoarece multiplicarea virusului gripal în tractul respirator atinge maximul la 24-72 ore de la infectare. Totuşi, beneficiile utilizării acestuia nu sunt foarte evidente. De exemplu Tamiflu (oseltamivir) poate reduce boala numai cu 1-2 zile dar în acelaşi timp posedă riscul dezvoltării de efecte secundare ca greaţa, voma şi durerile abdominale la 5% din pacienţi. De asemenea, Tamiflu nu previne gripa ľ el doar reduce uşor durata şi severitatea simptomelor. Totuşi, rapoarte recente asupra utilizării sale în Japonia, unde prescripţiile de Tamiflu sunt de 10 ori mai multe decât în SUA, au raportat probleme psihiatrice bizare la copii, care au dus chiar la deces. Mai recent, FDA din SUA a lansat o nouă avertizare asupra posibilelor efecte secundare psihiatrice ale Tamiflu şi Relenza. În timpul sezonului de iarnă 2007-2008, aproximativ 11% din cazurile de gripă au fost raportate ca fiind rezistente la Tamiflu, cu o incidenţă substanţial mai mare de rezistenţă raportată în această toamnă pentru cel mai comun flux viral care cauzează gripa.

Din păcate, din cauza naturii lor sintetice, este dificil de găsit un medicament care interferează cu procesul biologic al virusului dar care nu dăunează celulei. De aceea întotdeauna medicamentele au un risc de efecte secundare mai ales la pacienţii cu sensibilitate imunitară, în special cei foarte tineri şi cei vârstnici care suferă de alte boli şi iau simultan mai multe medicamente.

Antibioticele nu afectează infecţiile de gripă sau virale. Adesea sunt prescrise împotriva infecţiilor bacteriene secundare. Utilizarea antibioticelor fără a fi necesar duce la dezvoltarea rezistenţei bacteriene, făcându-le ineficiente împotriva multor tipuri de infecţii.

Vaccinurile, care declanşează producţia de anticorpi a organismului fără a cauza boala, sunt de obicei mai productive, totuşi, datorită schimbărilor genetice frecvente ale virusului gripei, de multe ori sunt ineficiente în această problemă.

Există moduri naturale de a lupta împotriva gripei?

Abordarea medicinei celulare în cazul infecţiilor virale şi altor probleme de sănătate s-a bazat pe aplicarea componentelor naturale cunoscute organismului pentru a amplifica anumite funcţii biologice critice în controlarea unei boli.

Deoarece unii viruşi se pot răspândi în corp folosind mecanisme similare, cum sunt celulele canceroase, am investigat dacă folosirea unui amestec de elemente nutritive eficient în controlul invaziei celulelor canceroase poate afecta abilitatea viruşilor de a se răspândi şi multiplica. Studiile noastre, conduse pe viruşii gripei aviare (H5N1 şi H9N2) şi virusul gripei umane A (H1N1) au arătat beneficii ale acestui amestec de elemente nutritive în diferite aspecte ale infecţiilor virale. De exemplu, aplicarea unui amestec de microelemente nutritive în alimentatia păsărilor a dus la completa absenţă a semnelor de toxicitate în urma infectării cu virusul gripei aviare. De asemenea, alte beneficii au fost evidente, inclusiv protecţia celulelor tractului respirator împotriva schimbărilor patologice declanşate de virus şi au redus infecţionalitatea virusului cu suplimentarea de elemente nutritive.

Aceste beneficii ale microelementelor nutritive observate in vivo au fost confirmare atunci când am investigat mecanismele acţiunilor acestor elemente nutritive la nivel celular. Studiile au arătat că aceste elemente nutritive pot proteja celulele împotriva infecţiilor virale, inhiba multiplicarea viruşilor şi opri răspândirea viruşilor spre alte celule. Studiile noastre asupra gripei umane A (H1N1) au arătat că, în prezenţa microelementelor nutritive, producţia de nucleoproteină virală (antigen) este suprimată în mod marcat, ceea ce o face mai puţin eficientă.

Este vitamina C eficientă împotriva gripei?

Importanţa vitaminei C împotriva răcelii comune a fost popularizată de defunctul Dr. Linus Pauling. Vitamina C este un element nutritiv important pentru funcţionarea sistemului nostru imunitar şi s-a dovedit că suprimă multiplicarea HIV. Întrucât HIV este un virus care poartă ARN ca material genetic, este posibil ca şi alţi viruşi ARN cum sunt viruşii de gripă să răspundă la ea.

Totuşi, cercetările noastre ulterioare au arătat că efectele vitaminei C împotriva numeroaselor aspecte ale infecţiilor virale pot fi amplificate dacă aceasta este combinată cu alte elemente nutritive care acţionează sinergic. Studii recente publicate în jurnalul ştiinţific BioFactors de către Dr. Raxit Jariwalla şi alţi cercetători de la Institutul nostru, au arătat că activitatea unei enzime cheie responsabile pentru infecţionalitatea cu virusul gripei umane, care este Neuraminidaza (N), poate fi efectiv suprimată printr-o combinaţie de elemente nutritive, în timp ce vitamina C singură a avut un efect minim.

Ce microelemente nutritive sunt importante în controlarea infecţiilor de gripă?

Sunt multe. Un element nutritiv cheie este vitamina C, care conform studiilor noastre poate scădea multiplicarea virală cu aproximativ 50%. Nivelul acestuia este de obicei mai scăzut la cei afectaţi de infecţii virale. Această vitamină este de asemenea folosită în cantităţi din ce în ce mai mari de către celulele albe ale sângelui când sunt stimulate de agenţi infecţioşi.

Vitamina C cooperează cu aminoacizii lizină şi prolină în creşterea rezistenţei ţesutului conjunctiv la digestia enzimatică, ceea ce este important pentru oprirea răspândirii viruşilor. Importanţa menţinerii integrităţii şi tăriei ţesutului conjunctiv în oprirea răspândirii cancerului şi agenţilor infecţioşi a fost prezentată pentru prima oară de Dr. Rath. Extractul de ceai verde bogat în polifenoli cum ar fi EGCG, este un puternic inhibitor al multiplicării celulare a viruşilor şi a intrării lor în celule. Multe alte microelemente nutritive contribuie de asemenea la controlul natural al răspândirii virale în ţesuturi. Printre acestea se numără N-acetilcisteina, cuprul, manganul, seleniul şi altele. S-a demonstrat de asemenea că N-acetilcisteina scade mortalitatea la şoarecii infectaţi cu virusul gripei iar seleniul a fost asociat cu patogenicitatea crescută a acestui virus. În timp ce fiecare dintre aceste elemente nutritive au efecte benefice atunci când sunt utilizate individual, combinaţia lor a subliniat beneficii amplificate şi complexe asupra sănătăţii.

Care sunt beneficiile administrării de microelemente nutritive combinate sinergic, faţă de combinaţia aleatorie sau utilizarea unui singur element nutritiv?

Combinarea de microelemente nutritive selectate în proporţii corecte este importantă pentru atingerea unui efect biologic sinergic. Aceasta înseamnă beneficii de sănătate mai mari decât cele obţinute printr-un compus individual, cum ar fi o vitamină sau un singur element nutritiv. Am făcut pionierat în această abordare biologică sinergică iar astăzi este aplicată din ce în ce mai mult de alţii. De exemplu, chiar şi multivitaminelor öCentrumö li se face reclamă că öacţionează sinergicö.

Beneficii cheie ale utilizării ösinergiei elementelor nutritiveö

Au beneficiile sinergiei elementelor nutritive o confirmare ştiinţifică?

Da, eficienţa combinaţiilor de elemente nutritive care acţionează sinergic în infecţiile virale ca şi în alte boli, are suport ştiinţific solid. Rezultatele acestor studii, inclusiv studii clinice asupra sinergiei elementelor nutritive au fost publicate în numeroase publicaţii medicale şi ştiinţifice. Toate aceste publicaţii sunt disponibile pe site-ul institutului nostru de cercetare la www.drrathresearch.org

SECŢIUNEA B

Ce înseamnă gripa de tip A H1N1?

Există trei tipuri de viruşi de gripă: tipul A, care este de obicei cauza epidemiilor, tipul B care se leagă de cazuri sporadice şi tipul C care rareori cauzează răspuns de boală.

Pentru a înţelege de la ce vin literele N şi H trebuie să privim structura particulei virusului. Virusul de gripă arată ca o globulă de 100 nanometri diametru. Învelişul virusului este format dintr-un strat lipidic luat din membrana de plasmă a gazdei infectate. În centrul său sunt aproximativ 3000 proteine de matrice (care diferă în funcţie de tipul de gripă) şi un set de gene ARN. Membrana de suprafaţă a virusului este acoperită cu aceste două tipuri de molecule proteice: hemaglutină (marcată cu litera H) şi neuraminidază (marcată cu litera N). Moleculele de hemaglutină sunt utilizate pentru a lega virusul de o celulă şi a-şi injecta conţinutul în ea. Neuraminidaza este o enzimă specială de care este nevoie pentru infecţiozitatea virală şi care este utilizată pentru a sparge celula infectată în vederea eliberării de noi viruşi care se pot răspândi infectând alte celule.

Virusul de gripă are abilitatea de a-şi schimba moleculele H şi N, fenomen numit schimb antigenic. De exemplu, gripa porcină care a apărut în 1918 s-a numit H1N1 în timp ce un curent ulterior de gripă care s-a descoperit că îşi schimbase moleculele de hemaglutină s-a numit H2N1, iar o gripă şi mai târzie îşi schimbase ambele molecule de suprafaţă (dublu schimb antigenic) şi a fost numită H2N2. aceste schimbări sunt rezultatul unui schimb de material generic între viruşii de gripă originari din diferite surse. De exemplu, dacă un virus de gripă de la un porc a fost amestecat cu un virus de gripă umană, acesta ar fi putut crea un nou flux care să aibă tipul porcin de hemaglutină (H) şi tipul uman de neuraminidază (N). În acest moment există patru subtipuri principale de gripă porcină A: H1N1, H1N2, H3N2 şi H3 N1. Totuşi, cel mai recent izolat virus de la porci a fost de subtipul H1N1, care a fost şi cauza pandemiei originale din 1918. Noua tulpină de gripă este o combinaţie de viruşi porcini, aviari şi umani, la care oamenii nu au imunitate naturală.

Care este semnificaţia unei largi varietăţi de viruşi de gripă?

În plus faţă de schimbul de material genetic între viruşii de diferite origini (ex. Viruşi umani cu viruşi animali), există frecvente mutaţii punctuale în ARN viral şi alte schimbări care produc o astfel de varietate de tulpini de gripă. Astfel de variaţii în compoziţia genetică a viruşilor se produc de obicei după ce populaţia a dezvoltat imunitate la tulpina veche. Aceste schimbări genetice frecvente ale unui virus face dificilă producerea de vaccinuri care să poată proteja de multe variante de gripă. De aceea vaccinul produs într-un an este adesea ineficient în următorul sezon gripal.

Este virusul de gripă porcină H1N1 același cu H1N1 uman?

Nu. Sistemul imunitar uman îi recunoaşte ca fiind diferiţi. Aceasta înseamnă că vaccinul produs împotriva gripei umane H1N1 nu va proteja porcii infectaţi cu virusul H1N1 de gripă porcină.

Cum infectează virusul celulele?

Viruşii intră prin sistemul respirator şi se leagă de celulele de pe căile respiratorii, după ce au intrat în celule, viruşii îşi folosesc materialul genetic, care este în formă ARN, pentru a transforma maşinăria celulară a celulei gazdă în vederea pregătirii producţiei de noi copii de gene virale. Aceste gene se combină cu noi proteine virale create în celula gazdă şi încolţesc în afara celulei ca viruşi noi.

Aceşti viruşi nou produşi se răspândesc provocând infecţii în celulele învecinate din ţesutul pulmonar. Pentru a se răspândi, ei produc enzime care distrug colagenul şi alte componente ale ţesutului conjunctiv care înconjoară toate celulele. Inhibarea acestor enzime, care este posibilă cu utilizarea vitaminei C, lizinei şi altor componente ale ösinergiei elementelor nutritiveö, este foarte importantă pentru oprirea răspândirii oricărei infecţii virale în organism.