ORGANIZAȚIA DE SĂNĂTATE FONDATĂ DE DR.RATH ESTE UNICĂ ÎN LUME: TOATE PROFITURILE PE CARE LE GENEREAZĂ SUNT DIRECȚIONATE CĂTRE O FUNDAȚIE NON-PROFIT. Pentru mai multe, apasa aici.

Dr. Rath Health Foundation

Dr. Rath Health Foundation

 

Africa de sud a lui Zuma: Ce s-a întâmplat cu visul lui Mandela?

Cu douăzeci și cinci de ani în urmă, lumea sărbătorea sfârșitul apartheid-ului în Africa de Sud. În doar câteva luni, după o strădanie de peste 40 de ani, a fost ridicată interdicția de pe Congresul Național African (African National Congress, NAC), Nelson Mandela a fost eliberat din închisoare și scena părea pregătită pentru ca visul unui curcubeu al națiunilor care trăiesc în pace cu ele însele și cu lumea, să devină realitate. Totuși astăzi când 26% din populația Africii de Sud sunt șomeri, cu sărăcia și neliniștea anti-imigrație răspândindu-se tot mai mult, idealul lui Mandela despre o societate liberă și democratică în care toți oamenii trăiesc în armonie și beneficiază de șanse egale pare mai îndepărtat ca oricând. Ce nu a mers cum trebuie?


Imagine de Jo Christian Oterhals [CC BY-NC-ND 2.0], via flickr.com

În mod clar, cea mai mare parte de vină poate fi pusă pe umerii actualului președinte, Jacob Zuma. Chiar înainte de a-și lua în primire postul în 2009, Zuma s-a confruntat cu un număr uimitor de 783 capete de acuzare pentru fraudă, înșelătorie, evaziune fiscală și corupție. Dar într-un rezultat care a ajuns esențialmente să simbolizeze președinția sa, acuzațiile au fost invalidate pe motive procedurale fără să ajungă să fie judecate în tribunal.

În mod similar, revelarea faptelor de corupție implicând sume de peste 200 milioane Rand (16.5 milioane $) din banii contribuabililor, cheltuite de Zuma pe dubioasele sale ”actualizări de securitate” la reședința privată din Nkandla, nu a făcut nici o favoare reputației sale. În pofida faptului că banii au fost risipiți în circumstanțe suspecte, după cum dă la iveală un raport incriminator, și că s-a construit o piscină, un centru pentru vizitatori, un amfiteatru, un țarc de vite, o marchiză, că s-au făcut pavări extensive și s-au construit noi case pentru rudele restabilite, Zuma a refuzat în mod sfidător să-și dea demisia din postul de președinte  iar scandalurile, favoritismul politic și încasarea de mită au continuat ca și până atunci.


Jacob Zuma a cheltuit peste 200 million Rand (16.5 milioane $) din banii contribuabililor pentru locuința sa privată din Nkandla. (Imagine:Wikipedia Commons,CC BY-SA 3.0 )

Zuma și marile afaceri

O trăsătură specială a guvernării lui Zuma au fost relațiile sale strânse cu interesele de afaceri multimiliardare. Înfierat în parlamentul Sud-African în 2013 cu privire la relațiile sale cu magnații indieni și contactul direct al acestora cu membri ai cabinetului său și cu povești de apropiere între oamenii din ANC și marile afaceri care deveneau din ce în ce mai comune, Zuma a vehiculat cinic ideea că nu este nimic rău în legătură cu aceste lucruri. Afirmând fals că politica dusă de cabinetul său ar fi una a “ușilor deschise”, a fost de părere că “orice membru al populației din Africa de Sud și chiar dincolo de granițele acesteia este liber să contacteze membrii cabinetului meu, executivul sau serviciul public, în mod direct. Acest lucru este aliniat cu etica administrației noastre care promovează un guvern deschis și accesibil”.


Laureatul Premiului Nobel pentru Pace, arhiepiscopul Emeritus Desmond Tutu a declarat într-o înregistrare că acum vede guvernul ANC condus de Zuma ca fiind ”mai rău decât guvernul de apartheid”.
(Imagine:Wikipedia Commons,CC BY 3.0)

Desmond Tutu spune că Zuma este mai rău ca apartheid-ul

Din fericire, unii dintre foștii susținători ai ANC au văzut destule și acum vorbesc cu voce tare, în public. Unul dintre cei mai proeminenți critici este laureatul Premiului Nobel pentru pace, arhiepiscopul Emeritus Desmond Tutu, care a declarat într-o înregistrare că acum vede guvernul ANC condus de Zuma ca fiind “mai rău decât guvernul de apartheid”. Semnificativ este și faptul că Tutu anticipează că sud-africanii vor răsturna într-o zi și guvernul ANC exact cum au procedat anterior și cu guvernul de apartheid.

Grăitor este însă faptul că aparent Zuma nici nu mai ascultă. Doar cu câteva zile în urmă a permis unui dictator mânjit de sânge să scape de justiție, în timp ce vizita Africa de Sud. Acuzat de crime de război în zece capete de acuzare de către Tribunalul Penal Internațional (ICC), președintele sudanez căzut în dizgrație Omar al-Bashir a fost oaspete de onoare al lui Zuma la sumitt-ul Uniunii Africane de la Johannesburg. În pofida faptului că avea obligația legală să-l arestezde pe Bashir sub incidența legii internaționale și a faptului că Tribunalul Suprem Sud-African i-a interzis plecarea și a ordonat guvernului să îl închidă, Zuma și miniștrii săi au preferat în schimb să plănuiască fuga dictatorului cu un avion privat.

Plângerea noastră din 2003 la Tribunalul Penal Internațional, împotriva lui Zuma și a altora

În 2003, cu șase ani înainte să își asume președinția Africii de Sud,  Zuma era unul dintre acuzații pe care i-am numit în Plângerea împotriva genocidului și a altor crime împotriva umanității pe care am depus-o la ICC. Declarația sa că “alimentația nu înlocuiește tratamentul corespunzător al HIV/SIDA” demonstra în mod clar că acesta ignora complet dovezile științifice asupra faptului că microelementele nutritive pot cauza involuția SIDA. În anii care au urmat, nu doar s-a dovedit că am avut dreptate în privința lui Zuma, ci și dovezile științificeam avut dreptate în privința puterii vitaminelor împotriva HIV / SUDA au continuat să se înmulțească. De aceea, din păcate, până la momentul când Zuma va fi înlocuit de un președinte care va pune interesele cetățenilor săi mai presus de ale sale și ale contactelor sale din lumea corporatistă, nu doar populația Africii de Sud va continua să sufere și să moară de boli care pot fi controlate pe căi sigure și naturală, dar și corupția și frauda vor continua să risipească averea unei țări care, cu numai douăzeci și cinci de ani în urmă, era plină de speranță și optimism pentru viitor.