ORGANIZAȚIA DE SĂNĂTATE FONDATĂ DE DR.RATH ESTE UNICĂ ÎN LUME: TOATE PROFITURILE PE CARE LE GENEREAZĂ SUNT DIRECȚIONATE CĂTRE O FUNDAȚIE NON-PROFIT. Pentru mai multe, apasa aici.

Dr. Rath Health Foundation

Dr. Rath Health Foundation

 

Cercetătorii olandezi planifică un studiu amplu privind utilizarea suplimentelor alimentare pentru controlul agresivității la prizonieri

În cadrul unui experiment de ultimă generație, cercetătorii din Olanda se pregătesc să lanseze un amplu studiu în care prizonierilor cu probleme de control al agresivității li se vor administra suplimente alimentare, pentru a stabili dacă îmbunătățirea alimentației poate diminua comportamentul agresiv și antisocial. Având la bază cercetări precedente în acest domeniu, deținuților din cinci închisori olandeze și două centre de detenție juvenilă li se vor administra vitamine, minerale și ulei de pește începând cu prima parte a anului următor. Dacă abordarea se dovedește a avea succes, ministerul justiției din această țară va extinde programul, oferind și pe viitor suplimente alimentare deținuților cu tendințe de comportament violent.

Imagine: Christopher [ CC BY-SA 2.0 ], via flickr.com

În decursul ultimilor ani, cercetări efectuate independent în mai multe țări au elaborat dovezi concludente asupra faptului că o alimentație deficitară, cu un aport scăzut de microelemente nutritive, poate fi un factor cauzator al comportamentului antisocial. Prezentând posibilitatea unei abordări complet noi în privința reducerii comportamentului violent și agresiv în societatea actuală, acestea sugerează că prin corectarea deficitului microelementelor nutritive acest tip de comportament poate fi îmbunătățit.

Un studiu publicat în 2002 în Marea Britanie constituie un jalon al cercetării în domeniu, oferind dovezi clare ale legăturii dintre aportul alimentar și comportamentul violent, într-un studiu special proiectat, în cadrul căruia se administrau prizonierilor suplimente alimentare. Pe parcursul studiului, subiecții care au primit alimentație suplimentată cu microelemente nutritive au comis cu 37% mai puține acte de violență și cu 26% mai puține delicte în total, în timp ce rata incidentelor disciplinare a rămas neschimbată la cei care au primit placebo. Cercetarea, sub forma unui studiu randomizat, dublu-orb, control-placebo a avut un răspuns extrem de favorabil din partea comunității academice, din punct de vedere al standardelor înalte ale metodologiei utilizate. Ca rezultat al acestei cercetări și al celor ce i-au urmat, rolul pe care suplimentele alimentare l-ar putea juca în modelarea comportamentului social – atât în închisori cât și în societate – este din ce în ce mai evident.

Ideea care stă la baza acestui domeniu de cercetare este de fapt una simplă: creierul are nevoie să fie hrănit întocmai ca și toate celelalte organe ale corpului, de aceea este vital să se ia în considerare necesitățile nutriționale ale creierului ca factor cheie pentru gestionarea comportamentului. Interesant este faptul că nici măcar această ipoteză nu este nouă. Când Archibald Sinclair, secretar de stat al forțelor aeriene, a convins guvernul britanic în 1942 ca în timp de război să suplimenteze alimentația copiilor cu ulei din ficat de cod și suc de portocale, acesta a invocat motivul că alimentația deficitară poate duce, printre altele, la comportament antisocial.

Această teorie este susținută în plus și de cercetări efectuate în Statele Unite, care arată că în cazul copiilor de școală cărora li s-a administrat zilnic o suplimentare de doar 50% din doza zilnică recomandată pe o perioadă de 4 luni au avut incidențe mai mici ale cazurilor de amenințări, bătăi, vandalism, lipsă de respect, comportament dezordonat, sfidare, obscenități, refuz de a munci sau a ajuta, punerea altora în pericol și alte contravenții.

Cum în multe țări agresiunea este o caracteristică frecventă a vieții în închisoare iar conexiunile dintre alimentație, nutriție și comportament sunt din ce în ce mai clar înțelese, ar putea rezulta că o alimentație mai bună – față de pedepse mai aspre – ar putea aduce o contribuție semnificativă pentru construirea unei lumi a păcii și armoniei.