ORGANIZAȚIA DE SĂNĂTATE FONDATĂ DE DR.RATH ESTE UNICĂ ÎN LUME: TOATE PROFITURILE PE CARE LE GENEREAZĂ SUNT DIRECȚIONATE CĂTRE O FUNDAȚIE NON-PROFIT. Pentru mai multe, apasa aici.

Dr. Rath Health Foundation

Dr. Rath Health Foundation

 

E timpul să tratăm Cartelul Farmaceutic la fel ca și Cartelul Tutunului

De PAUL ANTHONY TAYLOR

Cum epidemia fatală de opioide din America nu dă semne de diminuare, senatorul și fostul candidat la președinție Bernie Sanders a făcut recent un apel la Senatul SUA să ceară socoteală companiilor producătoare de medicamente. Într-o scrisoare trimisă senatorului Lamar Alexander, președintele Comitetului de Sănătate, Educație, Muncă și Pensii, Sanders a solicitat concentrarea pe ”rolul producătorilor și distribuitorilor de produse farmaceutice în precipitarea și exacerbarea crizei fatale de opioide care ne bântuie țara”. Citând reuniunea istorică din 14 aprilie 1974 când 7 dintre cele mai mari companii producătoare de produse pe bază de tutun au depus mărturie în fața House Energy și a Subcomitetului Comercial pentru Sănătate și Mediu, Sanders a declarat că a sosite timpul ca Congresul să desfășoare o investigație similară, care să aibă în vedere rolul industriei farmaceutice în epidemia de opioide și să afle ce știe cu adevărat conducerea acesteia despre dependența pe care o dau aceste medicamente periculoase prescrise pe bază de rețetă.

După cum subliniază Sanders, epidemia de opioide nu costă doar viețile a sute de cetățeni americani, ci și sute de miliarde de dolari ai guvernului federal, statelor și guvernelor locale, pentru asistență medicală, aplicarea legii și productivitate redusă. Cum la ora actuală se consideră că peste 2 milioane de oameni din SUA suferă de afecțiuni cauzate de utilizarea de substanțe precum cele din analgezicele opioide pe bază de rețetă, se estimează că această criză va duce la pierderea a încă un milion de vieți până în 2020. Numai în 2016 statisticile arată că peste 63000 de cetățeni SUA și-au pierdut viața ca o consecință a supradozelor de medicamente opioide.

Abordarea epidemiei de opioide ar trebui să fie doar primul pas

În audierea de la Congresul SUA din 1994, conducătorii firmelor producătoare de produse din tutun au negat sub jurământ că ar fi știut că nicotina face rău și dă dependență.

În audierea istorică din 1994, House Energy și Subcomitetul Comercial pentru Sănătate și Mediu au cerut conducătorilor firmelor producătoare de produse din tutun să spună poporului american dacă au știut și când au aflat că produsele lor dau dependență, o problemă gravă de sănătate, și că au ucis milioane de oameni.

După cum explică Sanders, deși la acel moment acei directori executivi au negat sub jurământ că știau că tutunul dă dependență, acum știm că mințeau. Totuși, audierea subcomitetului a dus la reglementări mai stricte ale produselor din tutun, ceea ce a dus la faptul că în acest moment rata fumatului în SUA este la cea mai scăzută valoare. S-a obținut și alocarea unei sume de 246 miliarde $ pentru tratarea fumatului și eforturile destinate prevenției.

Pe baza acestui model, Sanders plănuiește să introducă legislație în baza căreia companiile producătoare de medicamente să poată fi trase la răspundere pentru răul pe care îl provoacă. Această lege va interzice practicile ilegale de marketing și distribuție cu privire la opioide, va crea responsabilitate publică din partea companiilor producătoare de medicamente și a conducătorilor lor și va solicita firmelor să ramburseze impactul economic al produselor lor. Dar deși acesta ar fi un început bun, pentru a aborda în întregime catastrofa pe care ”afacerea cu boala” o aduce în sistemele de asistență medicală, astfel de acțiuni ar trebui să fie doar un început.

Să punem capăt măcelului farmaceutic la nivel global

Deși povestea despre produsele din tutun oferă un model real cu ajutorul căruia SUA și alte guverne naționale ar putea începe să tragă la răspundere companiile farmaceutice, ar fi naiv ca orice investigație asupra industriei farmaceutice să se limiteze doar la opioide. Mai ales pentru că prevenirea, vindecarea sau eradicarea bolilor comune nu sunt în interesul financiar al companiilor producătoare de medicamente, trebuie să discutăm faptul că nici produsele lor toxice de multe miliarde de $ nu au intenția să atingă aceste scopuri.

Companiile producătoare de medicamente înțeleg că existența și expansiunea continuă a bolilor este o condiție preliminară pentru creșterea economică a industriei lor. Ca atare, ele beneficiază financiar atunci când efectele secundare ale produselor lor și afecțiunile suplimentare cauzate de acestea duc la prescrierea și mai multor medicamente. Orice periclitează acest model de afaceri care presupune profit pe seama vieții – în special vitaminele și alte terapii naturale eficiente care optimizează metaolismul celular – este văzut de industria farmaceutică ca o amenințare existențială care trebuie eliminată.

Pentru a-și proteja interesele de afaceri, companiile farmaceutice au trecut sub tăcere în mod deliberat informații de sănătate salvatoare de vieți despre medicina celulară și nutrițională, au discreditat terapiile naturale prin campanii globale de presă şi şi-au pus promotorii în poziţii politice cheie în națiunile principale care se ocupă cu importul și exportul de medicamente. Un raport revelator al guvernului Marii Britanii demonstra în 2005 că influența industriei farmaceutice a avut ca o consecință eșecul factorilor legislativi în protejarea intereselor de sănătate ale pacienților.

Atât de periculoasă a devenit abordarea farmaceutică a medicinei, încât acum în Journal of the American Medical Association (JAMA) apare ca fiind cea de-a treia cauză a mortalității în SUA. De aceea este foarte clar că nu doar acest măcel în masă trebuie să ia sfârșit,  ci și cei responsabili pentru această situație trebuie trași la răspundere. Deoarece până nu se întâmplă acest lucru, realizarea scopului nostru nobil de construire a unui sistem de asistență medicală orientat pe prevenirea bolilor nu va fi posibilă.