ORGANIZAȚIA DE SĂNĂTATE FONDATĂ DE DR.RATH ESTE UNICĂ ÎN LUME: TOATE PROFITURILE PE CARE LE GENEREAZĂ SUNT DIRECȚIONATE CĂTRE O FUNDAȚIE NON-PROFIT. Pentru mai multe, apasa aici.

Dr. Rath Health Foundation

Dr. Rath Health Foundation

 

Guvernului SUA i se cere să impună etichetarea alimentelor modificate genetic, conform unui articol apărut în New England Journal of Medicine

O perspectivă recentă apărută în prestigioasa publicație New England Journal of Medicine (NEJM) susține faptul că guvernul Statelor Unite ar trebui să-și schimbe poziția și să impună etichetarea alimentelor modificate genetic (MG). Intitulat ‘GMOs, Herbicides and Public Health’ (OMG, ierbicidele și sănătatea publică), articolul arată că au avut loc creșteri mari ale cantităților și numărului de ierbicide chimice aplicate culturilor MG și că sunt proiectate creșteri și mai mari – cele mai mari în decursul unei generații – în următorii câțiva ani. Cum culturile MG sunt acum produsele agricole cele mai intens tratate cu ierbicide, autorii afirmă că ei consideră că a venit timpul să fie reconsiderate integral toate aspectele de siguranță în domeniul biotehnologiei plantelor.

Un argument comun utilizat de producători și legislatori pentru a susține pretinsa siguranță a culturilor MG este acela că nu există nimic nou în ceea ce privește rearanjarea genetică a semințelor. Esențialmente, după cum se susține, dacă un aliment MG este considerat ”substanțial echivalent” cu omologul său tradițional, acesta poate fi tratat în același fel și presupus a fi sigur.

Totuși, după cum arată autorul articolului apărut în NEJM, o astfel de gândire ignoră realitatea și anume faptul că aceste culturi MG sunt supuse unor cantități din ce în ce mai mari de ierbicide. Având în vedere că glifosatul, ierbicidul cel mai larg utilizat în cadrul culturilor modificate genetic, este clasificat acum de către Agenția Națională de Cercetări în domeniul Cancerului ca ”potențial carcinogen uman” și că un alt ierbicid frecvent utilizat acid diclorofenoxiacetic 2,4, componentă a defoliantului ”Agent Orange” utilizat în războiul din Vietnam, a fost de asemenea clasificat ca ”potențial carcinogen uman”, atât consumatorii cât și legislatorii au motive clare să fie îngrijorați.

Articolul din NEJM subliniază și faptul că etichetarea MG oferă o varietate de beneficii. De exemplu, este esențială pentru urmărirea apariției de noi alergeni alimentari și pentru evaluarea efectelor ierbicidelor chimice aplicate culturilor MG. Mai mult, acest lucru respectă dorința numărului din ce în ce mai mare de consumatori care insistă că au dreptul să știe ce alimente cumpără și cum au fost produse.

În ultimă instanță, este desigur faptul că semințele modificate genetic pot fi brevetate – fiindcă, spre deosebire de semințele obișnuite, sunt create în laborator și nu există în natură – acest lucru face ca ele să fie o propunere de investiții extrem de atractivă pentru companiile chimice, farmaceutice și biotehnologice care le produc. Brevetele asupra semințelor modificate genetic și potențialele profituri multimiliardare și controlul piețelor care ar rezulta de aici acționează ca stimulente puternice pentru producători, de a găsi căi pentru a forța aceste alimente să ajungă în farfuriile consumatorilor, indiferent de posibilele pericole asupra sănătății umane.

Doar timpul va decide când Administrația Alimentelor și Medicamentelor din SUA (Food and Drug Administration, FDA) va lua în considerare cererea din ce în ce mai mare de etichetare a alimentelor MG. Cu cât mai mult va refuza să facă acest lucru, cu atât mai puternice și mai zgomotoase vor deveni argumentele că oficialli acesteia pun interesele producătorilor de OMG pe primul loc, interesele consumatorilor fiind lăsate la urmă.