ORGANIZAȚIA DE SĂNĂTATE FONDATĂ DE DR.RATH ESTE UNICĂ ÎN LUME: TOATE PROFITURILE PE CARE LE GENEREAZĂ SUNT DIRECȚIONATE CĂTRE O FUNDAȚIE NON-PROFIT. Pentru mai multe, apasa aici.

Dr. Rath Health Foundation

Dr. Rath Health Foundation

 

Încă se mai dansează pe mormintele supraviețuitorilor de la Auschwitz

De Nico Molitor

Ploaia torențială poate într-adevăr schimba dispoziția atunci când vizitezi ceva. La Hollywood este un fapt cunoscut de mulți ani iar producătorii de filme au folosit întotdeauna acest lucru cu efect maxim în filmele lor. Dar cum astăzi natura scrie scenariul, o astfel de vreme a fost mai mult decât potrivită pentru vizitarea rămășițelor uneia dintre cele mai mari crime din istoria umanității. Vizitez Oświęcim, o mică localitate rurală din Polonia. Probabil cunoașteți mai bine această localitate după numele german cu care opresorii au numit-o pe scurta, dar fatala, perioadă pe care au petrecut-o aici, de la sfârșitul anilor 1930 până la începutul anilor 1940: Auschwitz

O zi din viața unui turist la Auschwitz

Indiferent din ce țară vii, vizita lagărului de concentrare de la Auschwitz se desfășoară după același program. Ajungi la locația Auschwitz I cu autobuzul, stai la rând la intrare și ți se alocă un ghid pentru muzeu. Vei avea tot timpul în mână camera foto sau telefonul. Și prima fotografie pe care o vei face va fi una din cele mai recunoscute. Te vei opri la infama intrare deasupra căreia este plasată sarcastica inscripție “Arbeit macht frei” (munca te eliberează) și îți vei face un selfie sau vei ruga pe cineva să te fotografieze. Oricine va vedea acea fotografie va ști unde ești.

Ghidul te va conduce apoi la clădirile vechi din cărămidă ale acestui loc aparținând patrimoniului mondial și îți va arăta toate lucrurile pe care naziștii nu au apucat să le ardă înainte de a părăsi acest loc – covoare făcute din păr uman, grămezi de pantofi, cutii goale de la otrava Zyklon B și nenumăratele valize ale oamenilor care au fost uciși acolo. Vei simți karma înfricoșătoare a acestui loc. Mai ales în celulele de detenție și în camerele unde erau cuptoarele. Este imposibil să îți imaginezi cum o ființă umană ar fi încăput în acele celule atât de mici. Și este incredibil ce oamenii au fost capabili să facă altor oameni.

Gazul otrăvitor Zyklon B (stânga) a fost fabricat de IG Farben și a fost utilizat nu numai la Auschwitz. Valizele aparținând oamenilor uciși aici (dreapta) pot fi văzute și astăzi la Auschwitz I.

Apoi vei fi condus la cel de-al doilea lagăr, mai mare, Auschwitz II – Birkenau. Aici vei recunoaște locația scenelor din filmul Lista lui Schindler. Poate că îți imaginezi o pelerină roșie de ploaie, văzută de departe, printre hainele celor uciși în acest loc oribil. Cu siguranță vei vedea locul unde soseau trenurile și unde doctorii cartelului IG Farben evaluau fiecare nou transport. Erau apți de muncă? Sau erau inutili și prin urmare trebuiau uciși?

Vei merge de la locul unde veneau trenurile spre locul unde vei vedea ce a mai rămas din camerele de gazare. Nu vei simți ploaia. Pentru că porți jacheta cu multe straturi fabricată din fibrele sintetice de plastic ale companiei Bayer. Dar poate îți vei aminti că bieții oameni care au fost obligați să trăiască aici nu aveau așa ceva. Ci doar câteva cârpe de purtat și o baracă în care ploua prin acoperiș.

Intrarea la Auschwitz II Birkenau (stânga) și una dintre barăci (dreapta)

Pe drum înapoi spre autobuz ghidul îți va arăta una dintre barăcile care încă mai este în picioare astăzi. Vei simți întunericul chiar și în timpul zilei și vei simți cât de rece este și cum bate vântul înăuntru. Imaginează-ți zilele cu zăpadă ale iernii anului 1942. Cum au supraviețuit acei oameni? Poate că ghidul îți va spune și câți oameni locuiau într-o astfel de baracă și câte barăci existau în zilele în care IG Auschwitz încă funcționa. Poate că vă vor spune chiar și o poveste despre unul dintre supraviețuitori.

Te-ai gândit vreodată ce făceau acele mii de oameni în acest loc îngrozitor? Dar la faptul că au fost milioane de oameni care au trăit, au muncit, au supraviețuit sau au murit aici? Fiecare individ avea propriii săi membri de familie și prieteni. Chiar ar trebui să încercăm să ne imaginăm soarta fiecărui individ în spatele poveștii care ne este deja familiară, despre mai bine de un milion de victime anonime.

Oamenii care încă se ascund în întuneric și dansează pe mormintele supraviețuitorilor

Când vizitezi pentru a doua oară, ar trebui să faci o mică deviere. Lasă în urmă grupurile de turiști care fac turul oficial de vizitare a lagărului de concentrare. Lasă-i în urmă pe cei care văd doar imaginea autorizată oficial, pictată de industria aducerii-aminte. Dacă te uiți cu atenție, vei putea vedea rămășițele forței conducătoare din spatele acestei mașinării de muncă / moarte. Aproape nimeni nu observă și nici un ghid oficial nu pomenește despre asta. Dar fragmente din IG Auschwitz, colosatul complex industrial al IG Farben, încă există.

Deținuții din lagărul de concentrare Auschwitz erau forțați să muncească în uzină (stânga). Dimensiunile complexului industrial IG Auschwitz (zona marcată cu roșu) erau mai mari decât suprafața totală a lagărelor de concentrare (zona albastră)

Acestea sunt clădiri de beton care încă mai sunt folosite astăzi. Poți urmări conductele industriale care erau în folosință în prima zi de deschiedere a fabricilor și care încă funcționează. Mergi în jurul granițelor complexului și vei vedea cât de mult timp îți ia. Realizează cât de uriaș este. Și totul este ascuns ochilor publicului. Ascuns în spatele fotografiilor de pe Instagram care prezintă imagini cu intrarea de la Auschwitz sau al postărilor Facebook de la locația unde veneau trenurile la Auschwitz II. Este intercalat în structura unei zone industriale poloneze în care în mod normal nu ai intra decât dacă ai treabă acolo. Însă este încă destul de vizibil. Dacă privești mai de aproape, dacă privești în spatele imaginii pe care ți se spune că ar trebui să o vezi.

Ai fost obișnuit să crezi că un grup de nebuni a închis bărbați, femei și copii nevinovați și i-au forțat să muncească până la epuizare și moarte. Realitatea însă este mult mai înfricoșătoare: IG Auschwitz și lagărul de concentrare de la Auschwitz au fost proiectate de oameni de afaceri care voiau să facă un profit cât mai mare posibil utilizând cea mai ieftină forță de muncă disponibilă. Cu zece ani în urmă, pentru munca depusă în vederea aducerii acestei istorii în atenția publicului larg, Fundația de Sănătate Dr. Rath a primit ”Ștafeta vieții și amintirii” din partea supraviețuitorilor lagărului de la Auschwitz.

Aspirina în epoca IG Farben (stânga) și astăzi (dreapta).Acest medicament a stimulat vânzările IG Farbem iar astăzi crește profiturile Bayer.

Left image: By ANKAWÜ (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons | Right image: By 14 Mostafa&zeyad (Own work) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons

Însă moștenirea afacerilor companiei petrochimice și farmaceutice IG Farben merge înainte. Bayer, Hoechst (astăzi parte din Sanofi-Aventis) și BASF au fost construite din activele IG Farben, au vândut produsele farmaceutice și chimice ale IG Farben, au avut aceiași directori și, ceea ce este cel mai important, au păstrat același model de afaceri. Totuși astăzi ei operează pe o scară mult mai largă decât oricând.

În 1942, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial IG Farben a avut un profit de 13,7 miliarde $ în echivalentul de astăzi al banilor. În 2015 doar vânzările Bayer s-au ridicat la 49,8 miliarde $.

După cum se vede, nu s-au schimbat prea multe.