ORGANIZAȚIA DE SĂNĂTATE FONDATĂ DE DR.RATH ESTE UNICĂ ÎN LUME: TOATE PROFITURILE PE CARE LE GENEREAZĂ SUNT DIRECȚIONATE CĂTRE O FUNDAȚIE NON-PROFIT. Pentru mai multe, apasa aici.

Dr. Rath Health Foundation

Dr. Rath Health Foundation

 

Noi studii despre plante fac și mai ridicole afirmațiile conform cărora terapiile naturale nu sunt dovedite științific

De PAUL ANTHONY TAYLOR

 

O nouă cercetare desfășurată la Northumbria University din Marea Britanie a dat la iveală faptul că plante populare precum menta poate susține și ajuta memoria. Studiul a fost prezentat la conferința anuală a British Psychological Society iar cercetătorii spun că efectele benefice au fost deosebit de semnificative la persoanele în vârstă. Adăugându-se la cercetări similare făcute anterior, aceste descoperiri aruncă în ridicol afirmațiile conform cărora beneficiile terapiilor naturale nu sunt dovedite științific.

Într-unul dintre numeroasele teste desfășurate, 180 de participanți au băut ceai de mentă sau de mușețel. Pentru comparație, un alt grup a băut doar apă fierbinte. După analizarea rezultatelor s-a constatat că menta îmbunătățește dispoziția și amplifică cogniția, ameliorând în mod clar memoria pe termen lung, memoria de lucru și starea de alertă. Mușețelul, pe de altă parte, a avut o influență calmantă și sedativă asupra participanților la studiu. Cercetări anterioare desfășurate la aceeași universitate au descoperit că plantele precum salvia și balsamul de lămâie pot avea efecte pozitive similare asupra îmbunătățirii performanței mintale. De aceea este semnificativ faptul că în literatura științifică există cercetări extinse despre eficiența plantelor și altor alimente naturale în controlul problemelor de sănătate.

Planta să îți fie medicament

Hippocrates

Hippocrates
[CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons

Hippocrate (460-370 BC), un medic grec numit adesea "părintele medicinei moderne" a emis celebra recomandare "Planta să îți fie medicament iar medicamentul să îți fie mâncarea". Totuși acum, când practica medicală se bazează aproape total pe folosirea medicamentelor, aceste cuvinte înțelepte din vechime par a fi fost total uitate. Chiar mai rău este faptul că la nivel internațional reglementările stricte asupra mențiunilor de sănătate și nutriție – precum și cele bazate pe standardele și liniile directoare din așa numitul Codex Alimentarius – împiedică din ce în ce mai mult accesul consumatorilor la informația despre proprietățile benefice ale alimentelor.

Să luăm în considerare, de exemplu, un studiu publicat în 2016 care a concluzionat că o combinație simplă de usturoi și suc de lămâie reduce nivelurile colesterolului și reglează tensiunea arterială. Desfășurat de cercetători din Iran sub formă de studiu clinic randomizat controlat, studiul a inclus 112 persoane diagnosticate cu hiperlipidemie moderată. Hiperlipidemia este o afecțiune în care pacienții au niveluri ridicate ale colesterolului, trigliceridelor și altor lipide în sânge și este considerată un factor de risc pentru boli cardiovasculare. Deși acum, datorită descoperirilor Dr. Rath, știm că nivelurile ridicate ale acestor substanțe nu sunt cauza bolilor cardiovasculare ci consecința deteriorării vasculare care apare din cauza deficitului de vitamina C și alte elemente nutritive, totuși vânzările de statine și alte medicamente destinate reducerii acestor lipide rămân în continuare o afacere de multe miliarde de dolari.

Pacienții care au participat la acest studiu desfășurat în Iran au fost împărțiți în două grupuri. Primul grup a primit 20 grame de usturoi și o lingură de suc de lămâie zilnic; al doilea grup a primit doar usturoi; al treilea grup a primit doar suc de lămâie iar al patrulea grup (de control) nu a primit nici usturoi nici suc de lămâie. Rezultatele au arătat că doar combinația de suc de lămâie cu usturoi a scăzut semnificativ nivelurile colesterolului total, ale colesterolului LDL și ale proteinei adezive fibrinogen. Mai mult, la grupul care a beneficiat de combinația usturoi / suc de lămâie și la cel care a luat doar usturoi s-a observat o îmbunătățire a tensiunii arteriale și a indicelui de masă corporală.

Deci, de ce etichetele de vânzare a lămâii și usturoiului din supermarket nu conțin informații despre acest studiu?

Cenzura adevărului

În zilele noastre, în multe țări, plantele, alimentele și suplimentele alimentare pot cădea sub incidența riscului de a încălca legile referitoare la medicamente, dacă se face vreo referire la eficiența lor în prevenirea, ameliorarea, tratarea sau vindecarea bolilor. În astfel de situații nu contează faptul că există studii științifice care susțin aceste afirmații. Singura grijă este dacă aceste afirmații au fost "autorizate" oficial. Deci, deși cercetările arată clar, de exemplu, că menta și mușețelul ajută la îmbunătățirea dispoziției și a memoriei, sau că o combinație de usturoi cu suc de lămâie reduce nivelurile colesterolului și îmbunătățește tensiunea arterială, autoritățile guvernamentale pot pur și simplu să refuze acceptarea acestui lucru ca "dovadă".

Pentru a ajuta la punerea în aplicare a acestor controale de reglementare, este strict interzisă folosirea anumitor cuvinte în materialele de marketing. Un exemplu notabil în acest sens este termenul "superaliment", care a fost interzis în întreaga Europă. Și într-atât de iraționale sunt legile europene cu privire la nutriție și sănătate încât până și producătorilor de băuturi le este interzis să afirme că apa poate preveni deshidratarea!

Desigur că, în ultimă instanță, singurul beneficiar al acestor restricții draconice asupra comunicăii informațiilor despre sănătatea naturală este industria farmaceutică multinațională. Orice interferează cu vânzările anuale de miliarde de dolari ale acestei afaceri de investiții în boli este perceput ca amenințare directă asupra proftabilității și chiar existenței acesteia. În această perspectivă, atingerea scopurilor Sănătate pentru toți și Hrană pentru toți din proiectul nostru global Mișcarea Vieții depinde în mod direct de învingerea cenzurii de reglementare a libertății cuvântului în domeniul sănătății naturale. Pentru cineva care încearcă să înțeleagă rolul de control pe care îl joacă politica în asistența medicală a secolului XXI, probabil că acesta este cel mai bun moment pentru a începe.