ORGANIZAȚIA DE SĂNĂTATE FONDATĂ DE DR.RATH ESTE UNICĂ ÎN LUME: TOATE PROFITURILE PE CARE LE GENEREAZĂ SUNT DIRECȚIONATE CĂTRE O FUNDAȚIE NON-PROFIT. Pentru mai multe, apasa aici.

Dr. Rath Health Foundation

Dr. Rath Health Foundation

 

Raportul despre tortura CIA: Este timpul ca Bush şi Cheney să fie traşi la răspundere pentru crimele lor

Dacă până şi oficialii Naţiunilor Unite cer deschis trimiterea în judecată, înseamnă că raportul şocant al Comisiei de Investigaţii a Senatului Statelor Unite despre programul de tortură a CIA arată clar ca Plângerea adresată în 2003 de doctorul Matthias Rath şi de alţii Curţii Penale Internaţionale (International Criminal Court, ICC) a fost un important pas spre a aduce vinovaţii în faţa justiţiei. Acuzându-i pe George W. Bush, Dick Cheney, Donald Rumsfeld, Condoleezza Rice şi alţii de vătămre, omor, tortură, acte inumane, crime de război şi crime împotriva umanităţii. Plângerea a fost adresată procurorului de atunci al Curţii Penale Internaţionale, Luis Moreno-Ocampo, cu rugamintea de a fi luată în considerare cu prioritate de urgenţă. După 11 ani, validitatea acestor acuzaţii fiind demonstrată în detaliu pentru întreaga lume, credem că a sosit timpul ca în final cei acuzaţi să răspundă pentru crimele comise.

George W.Bush (dreapta) şi Dick Cheney (stânga) au fost printre acuzaţii din cadrul Plângerii înaintate de Dr.Matthias Rath MD la Curtea Penală Internaţională de la Haga.

Scopul Plângerii noastre din 2003 a fost să aducem în faţa Curţii Penale Internaţionale ceea ce ar putea fi considerate cele mai grave crime comise din istoria umanităţii. Deşi în această privinţă observăm că peste 6000 de pagini din raportul Senatului nu sunt încă date publicării, cele 525 care au fost dezvăluite sunt foarte importante. În cele din urmă, orice acţiune legală ce ar rezulta din publicarea lor ar trebui extinsă nu numai la acele crime făcute în numele aşa numitului “Război împotriva Terorii”, dar şi al celor în legătura cu “Afacerea cu Boala” a industriei farmaceutice. Aceste două planuri ale crimei sunt direct conectate între ele pentru că în ambele cazuri scopul este de a lucra în interesul aceloraşi grupuri de investiţii corporative şi al actorilor politici.

Oficialii administraţiei Bush, denunţaţi în Plângerea noastră din 2003, au ştiut mereu că într-o zi vor trebui să dea socoteală pentru crimele lor. De aceea, ei au căutat să submineze autoritatea Curţii Penale Internaţionale, pentru a se plasa deasupra justiţiei internaţionale. Este important că Zeid Raad al-Hussein, comisarul ONU pentru Drepturile Omului, a declarat deja că S.U.A, stat ce a ratificat Convenţia ONU împotriva Torturii din 1994, sub incidenţa legii internaţionale, are o obligaţie legală să asigure responsabilizarea celor implicaţi.

Raportorul special al ONU asupra Drepturilor Omului şi Contraterorism, Ben Emmerson, a mers şi mai departe şi a propus public ca nu numai CIA şi alţi agenţi guvernamentali responsabili pentru torturile comise să fie inculpaţi, ci şi oficiali de rang înalt ai administraţiei Bush care le-au planificat şi aprobat. Programul de tortură CIA a fost autorizat de oficiali de rang înalt, de Consiliul de Securitate al Statelor Unite şi Departamentul de Justiţie, Emmerson declarând că S.U.A este obligată în mod legal să îi aducă în faţa justiţiei pe cei responsabili.

Deşi sperăm ca ONU sa fie un partener activ şi doritor să se facă dreptate, recenta sa istorie nu este încurajatoare. Prin autorizarea campaniei militare a Statelor Unite ale Americii de ocupare a Irak-ului din iunie 2004, Consiliul de Securitate ONU şi-a distrus propriul său cod de lege internaţională, Carta ONU, deci şi baza pe care ONU a fost creată. Ca rezultat, fiecare naţiune a lumii, mai ales cele în curs de dezvoltare, au devenit prada intereselor corporatiste, riscând să fie ameninţate, atacate sau cucerite, sub orice pretext, de o putere economică superioară. Istoria geopolitică a ultimilor 10 ani ilustrează clar daunele suferite din această cauză.

Nevoia de a-i face responsabili de cele petrecute pe cei din administratia Bush numiţi în Plângerea noastră din 2003, devine din ce în ce mai urgentă. Pentru că dacă nu se întâmplă acest lucru, corporaţiile multinaţionale de investiţii şi actorii lor politici vor continua să se afle deasupra justiţiei şi să aibă restul lumii sub sechestru. Este speranţa noastră ca publicarea raportului Senatului Statelor Unite despre tortura CIA să devină începutul unui proces ce se va termina cu eventuala condamnare şi încarcerare a indivizilor numiţi în Plângerea din 2003 şi, ca rezultat, o lume a sănătăţii, păcii şi justiţiei sociale va fi posibilă.