ORGANIZAȚIA DE SĂNĂTATE FONDATĂ DE DR.RATH ESTE UNICĂ ÎN LUME: TOATE PROFITURILE PE CARE LE GENEREAZĂ SUNT DIRECȚIONATE CĂTRE O FUNDAȚIE NON-PROFIT. Pentru mai multe, apasa aici.

Dr. Rath Health Foundation

Dr. Rath Health Foundation

 

Rolul vitaminei C în reducerea ratei mortalității cauzate de bolile cardiovasculare

De PAUL ANTHONY TAYLOR

 

Un nou studiu a concluzionat că aportul crescut de vitamina C reduce semnificativ riscul de deces cauzat de bolile cardiovasculare. Publicat în revista Nutrients de către cercetători din Spania, acest studiu arată că participanții care au beneficiat de aport crescut al acestui element nutritiv esențial au avut riscuri reduse cu un impresionant procent de 70%. Confirmând rolul vitaminei C în prevenirea deceselor cauzate de bolile cardiovasculare, studiul susține de asemenea cercetările Dr.Rath și descoperirile sale în domeniu.

Studiul a fost proiectat ca studiu observațional în cadrul căruia cercetătorii au urmărit 13,421 participanți pe o perioadă de 11 ani. Datele acumulate au fost obținute prin completarea de către participanți a unui chestionar de frecvență alimentară, la fiecare 2 ani. Chestionarul cerea participanților să scrie cât de des, în medie, au consumat 136 de alimente și băuturi în decursul anului precedent. Deosebit de semnificativ a fost faptul că participanții care au avut aport crescut de vitamina C erau și mai dispuși să ia suplimente decât cei cu aport scăzut.

Prevenția optimă a bolilor cardiovasculare necesită și alte elemente nutritive

Interesant este faptul că, în timp ce cercetătorii descoperiseră că vitamina C reduce riscul de deces cauzat de boli cardiovasculare, după ”ajustarea” rezultatelor pentru a lua în calcul și aportul total de fibre – în ideea că o parte din efectul de protecție observat ar fi putut fi atribuit conținutului ridicat de fibre – aceștia au concluzionat că nu există o asociere semnificativă între aportul de vitamina C și riscul dezvoltării bolilor. Cu alte cuvinte, susțineau că numai vitamina C singură nu poate preveni dezvoltarea bolilor cardiovasculare, dar poate reduce riscul de deces cauzat de acestea. Lăsând la o parte înțelepciunea îndoielnică a ”ajustării” făcute de cercetători, această concluzie are mai multe aspecte pe care trebuie să le examinăm.

În primul rând, deși o alimentație sănătoasă este vitală, un aport insuficient de fibre nu este factorul determinant pentru dezvoltarea bolii cardiovascilare. După cum au arătat cercetările Dr.Rath desfășurate timp de mai bine de un sfert de secol, cauza primară a acestei boli este deficitul de viamina C. Urmând publicarea lucrărilor sale științifice esențiale asupra acestui subiect la sfârșitul anilor 1980 și începutul anilor 1990, oamenii de știință de la Institutul de Cercetare Dr.Rath au construit mai departe pe această idee și au demonstrat că, printr-un aport optim de vitamina C, eradicarea epidemiei de boli cardiovasculare este acum posibilă. Într-un   studiu revoluționar publicat în 2015 în American Journal of Cardiovascular Disease, ei au demonstrat că boala cardiovasculară este în esență o formă incipientă a scorbutului, boala deficitului de vitamina C. Studiind șoareci cu metabolism identic cu cel uman, ei au descoperit că măsura în care aceste animale dezvoltau boli cardiovasculare este invers proporțională cu aportul de vitamina C.

Dar deși vitamina C joacă un rol major în prevenirea bolilor cardiovasculare, nu este singurul element nutritiv implicat în aceasta. Aminoacizii lizină și prolină ca și alte elemente nutritive specifice joacă de asemenea roluri majore în menținerea sănătății sistemului cardiovascular. Această înțelegere este esențială pentru abordarea sănătății din perspectiva sinergiei microelementelor nutritive, dezvoltată de cercetătorii de la Institutul de Cercetare Dr.Rath.

Abordarea sinergiei microelementelor nutritive se bazează pe principiul științific conform căruia, în timp ce vitaminele, mineralele, aminoacizii și alte microelemente nutritive sunt necesare pentru funcționarea normală a corpului nostru, ele nu acționează independent unul de celălalt. În schimb ele participă în procese metabolice complexe și interacționează fie amplificându-și fie anulându-și reciproc acțiunile în organism. Interacțiunea optimă și echilibrul celular oferă bazele menținerii sănătății, prevenirii infarctelor, accidentelor vasculare cerebrale și altor probleme cardiovasculare care pun viața în pericol.

În concluzie, oricât de crucială ar fi vitamina C pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, sănătatea umană nu este determinată de un singur element nutritiv ci de combinații specifice, bine echilibrate, de elemente nutritive care acționează în sinergie biologică. Eradicarea globală a bolior cardiovasculare ca și cauză principală a mortalității umane depinde de înțelegerea acestui principiu de către oamenii din întreaga lume care să acționeze conform lui și să împărtășească la rândul lor această informație și altora.