ORGANIZAȚIA DE SĂNĂTATE FONDATĂ DE DR.RATH ESTE UNICĂ ÎN LUME: TOATE PROFITURILE PE CARE LE GENEREAZĂ SUNT DIRECȚIONATE CĂTRE O FUNDAȚIE NON-PROFIT. Pentru mai multe, apasa aici.

Dr. Rath Health Foundation

Dr. Rath Health Foundation

 

Tribunalul Internațional acuză Monsanto de ”ecocid”

De PAUL ANTHONY TAYLOR

 

Ca urmare a unei audieri de două zile care a avut loc în Olanda în octombrie 2016, cinci judecători internaționali au acuzat Monsanto de angajare în "practici cu impact negativ asupra dreptului la un mediu înconjurător sănătos, dreptului la hrană și dreptului la sănătate". În opinia lor consultativă, publicată pe 18 aprilie 2017, au afirmat că dacă infracțiunea de "ecocid" ar fi recunoscută de legea internațională, faptele raportate ar putea cădea sub incidența acesteia și sub jurisdicția Tribunalului Penal Internațional. Chemând la respectarea cu prioritate a legilor privind drepturile omului și mediului la nivel internațional, judecătorii au considerat că "a sosit momentul ca întreprinderile multinaționale să fie considerate supuse legilor și să poată fi date în judecată în caz de încălcare a drepturilor fundamentale."

Imagine: Monsanto Tribunal [CC BY-NC 2.0], via flickr.com

Convocat de grupuri ale societății civile, tribunalul a audiat un total de 30 de martori din 16 țări. După examinarea dovezilor privind diseminarea "substanțelor agrochimice periculoase în agricultura industrială", "proiectarea, producerea, introducerea și eliberarea culturilor modificate genetic" și "introducerea poluanților organici persistenți precum PCB în mediu", judecătorii au concluzionat în mod empatetic că "activitățile și produsele Monsanto cauzează deteriorarea solului, apei și mediului" și conduita acestora a "afectat negativ dreptul la sănătate."

Încălcarea drepturilor noastre

Imagine: Monsanto Tribunal [CC BY-NC 2.0], via flickr.com

Semnificativ este faptul că întrebările specifice examinate de tribunal au inclus probleme legate de încălcări la nivel corporatist ale drepturilor la un mediu sănătos, dreptului la hrană, la sănătate și la libertatea cercetărilor științifice, precum și complicitatea la crimele de război și ecocid. Timp de peste un deceniu, aceleași probleme au fost în centrul preocupărilor Fundației noastre. Multe dintre ele, de exemplu, au fost detaliate explicit în apelul la O Europă a Oamenilor dinspre Oameni propus de către supraviețuitorii lagărelor de la Auschwitz și ai altor lagăre de concentrare naziste la o conferință comună cu Fundația noastră în 2007.

În plus, în plângerea înaintată Tribunalului Penal Internațional în 2003, am acuzat direct reprezentanții departamentelor farmaceutic și petrochimic și acționarii acestora de a fi cauzat vătămări și chiar decese ale milioanelor de oameni prin "afacerea cu boala", crime de război și alte crime împotriva umanității. Cum spuneam la acea dată, cu fiecare zi în care procedurile formale împotriva celor pe care îi acuzăm sunt amânate, milioane de oameni vor plăti cu viața și lumea se va apropia și mai mult de următorul război mondial. Iar dacă privim în jurul astăzi, analiza situației politice nu ne spune că analiza acestei situații ar fi incorectă.

Să învățăm lecțiile istoriei

Cum Monsanto este în curs de a fi vândut companiei chimice, farmaceutice și biotehnologice germane Bayer pentru suma de 66 miliarde $, concluziile la care a ajuns acel tribunal internațional sunt în mod clar de o enormă relevanță pentru sănătatea și viața miliardelor de oameni din întreaga lume. Pentru oricine care se îndoiește de ceea ce se poate întâmpla atunci când companiile caută să stabilească monopoluri globale bazate pe produse brevetate, care definesc corpul uman ca o piață de desfacere, ar trebui să privească lecțiile istoriei, din trecut.

Așa cum descriam alături de colegii mei în 2010 în cartea Rădăcinile naziste ale Bruxelles UE, deja de două ori până acum – în primul și în al doilea Război Mondial – Bayer și alte companii farmaceutice, chimice și petrochimice au dus lumea în abis. În timpul acestor două războaie peste o sută de milioane de oameni și-au pierdut viața ca o consecință directă a lăcomiei de neoprit a acestor interese corporatiste și a încercărilor lor de a prelua controlul global. Recunoscând acest lucru, în discursul din cadrul conferinței din 2007 susținută împreună cu supraviețuitorii lagărului de la Auschwitz și ai altor lagăre de concentrare naziste, Dr.Rath a spus următoarele:

“Numai dacă scoatem în evidență interesele corporatiste care au stat în spatele celui de-al Doilea Război Mondial această generație și următoarele vor putea să aducă pacea pe această planetă. Numai dacă identificăm «afacerea cu boala», cu hrana noastră, cu energia fosilă ca fiind cel mai mare obstacol în calea unei lumi mai bune, numai atunci vom fi capabili să construim o lume a sănătății, păcii și drepturilor omului.”
Extras din discursul susținut la Auschwitz, Polonia, de către Dr. Matthias Rath; 13 noiembrie, 2007.

Obținerea unei lumi a sănătății, păcii și dreptății sociale va cere fiecăruia dintre noi să se ridice și să apere aceleași drepturi fundamentale pe care corporațiile multinaționale încearcă să ni le ia. Nu mai puțin important este că reprezentanții noștri politici vor trebui să decidă ale cui interese le reprezintă de fapt. În anii ce vin, politicienii care continuă să pună interesele corporatiste înaintea bunăstării cetățenilor, vor fi inevitabili demiși din funcție. Între timp, nu vă îndoiți de faptul că Monsanto și alte interese corporatiste vor fi eventual trase la răspundere pentru răul pe care îl fac sănătății umane, drepturilor umane și mediului înconjurător. După cum ne-a arătat acest tribunal din Olanda, acum totul este doar o chestiune de timp.