ORGANIZAȚIA DE SĂNĂTATE FONDATĂ DE DR.RATH ESTE UNICĂ ÎN LUME: TOATE PROFITURILE PE CARE LE GENEREAZĂ SUNT DIRECȚIONATE CĂTRE O FUNDAȚIE NON-PROFIT. Pentru mai multe, apasa aici.

Dr. Rath Health Foundation

Dr. Rath Health Foundation

 

Vești proaste pentru cartelul farmaceutic: colapsul profiturilor din vânzarea statinelor

De PAUL ANTHONY TAYLOR

 

Într-un comunicat de presă Pfizer, una dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume, a anunțat că renunță la medicamentul experimental pentru colesterol, bococizumab. Citând studii care indicau reacții adverse și ineficiență a substanței chimice, producătorul de medicamente a tras concluzia că medicamentul ”nu ar fi avut valoare pentru pacienți, medici sau acționari”. În traducere liberă, acesta nu funcționa și investitorii nu ar fi făcut bani de pe urma lui. Cum vânzările de statine și așa-numite ”reglatoare de lipide” au scăzut acum cu peste 32% în ultimii 5 ani, anunțul a oferit și mai multe dovezi că ”bula colesterolului” – investiția de multe miliarde de dolari a industriei farmaceutice – a explodat.

Doar cu câțiva ani în urmă, totul în ”grădina colesterolului” era roz pentru cartelul farmaceutic. Până în 2011 vânzările globale de statine și alți reglatori de lipide atinseseră un nivel amețitor de 39,1 miliarde dolari pe an. La acel moment, în care statinele erau ”mina de aur” a industriei farmaceutice, medicamentul Lipitor al companiei Pfizer era cel mai bine vândut medicament din lume, având vânzări anuale de peste 12 miliarde dolari. Însă în anii ce au urmat, lucrurile au început să se schimbe.

Pfizer s-a confruntat cu procese atunci când s-a aflat că Lipitor poate crește riscul de declanșare a diabetului, poate produce dureri musculare severe și alte probleme serioase de sănătate. AstraZeneca, producătorul medicamentului Crestor, tot din categoria statinelor, s-a confruntat de asemenea cu procese intentate de pacienți care au suferit efecte adverse. De la acel vârf din 2011, vânzările de statine și alte reglatoare de lipide au continuat să scadă cu fiecare an. Până în 2015 ajunseseră la 26,5 miliarde dolari, o scădere de peste 32%. Cum brevetele expiră și conștientizarea globală privind pericolele statinelor este în continuă creștere, această tendință de scădere se perpetuează.

Sursa: IMS Health statistics

Statinele NU sunt răspunsul pentru bolile cardiovasculare

Vânzările de statine și alte medicamente ”reglatoare de lipide” sunt construite pe o combinație cinică de teamă și minciuni – teama de colesterol ca presupusă cauză a infarctelor miocardice și minciuna că statinele sunt răspunsul. Departe de a fi o substanță indezirabilă, realitatea este că acest colesterol este chiar esențial pentru organismul nostru, deoarece este un element constitutiv structural al pereților miliardelor de celule, precursorul unor molecule biologice importante precum vitamina D și al hormonilor estrogen și testosteron.

Mai mult, atâta timp cât pereții vaselor de sânge sunt intacți din punct de vedere structural,nu există dovezi științifice despre deteriorări provocate de colesterol chiar și când nivelurile acestuia sunt relativ ridicate, în sensul formării de plachete aterosclerotice și al provocării infarctelor miocardice. Pentru a avea un efect vătămător asupra unor vase de sânge intacte, în cazul animalelor de test, colesterolul a trebuit să fie mărit pe cale artificială și la niveluri mult mai mari decât cele întâlnite vreodată la oameni.

De aceea este semnificativ faptul că, deși scepticismul în ceea ce privește teoria colesterolului ca și cauză a bolilor cardiovasculare în rândul cardiologilor, se spune că cercetătorii ar fi fost ”uimiți” de curând, anul acesta, când au aflat că evacetrapib, un nou medicament pentru reducerea colesterolului produs de Eli Lilly, nu a redus nici riscul de infarcte, nici de accidente cerebrale sau deces.

Așa cum ne amintesc eșecurile medicamentelor pentru colesterol, pentru a controla cu succes bolile cardiovasculare este esențial să identificămîn mod corect cauza care stă la originea acestora.

Sfârșitul bolilor cardiovasculare este acum posibil

În aprilie 2015,oamenii de știință de la Institutul de Cercetare Dr.Rath din California au publicat un studiu revoluționar în American Journal of Cardiovascular Disease, care dovedea faptul că boala cardiovasculară este un stadiu incipient al scorbutului, boala deficitului de vitamina C. Bazat pe o descoperire făcută de Dr.Rath la începutul anilor 1990, publicarea acestei cercetări a dat o mare lovitură teoriei colesterolului în bolile cardiovasculare și vânzărilor de medicamente pentru scăderea colesterolului, comercializate de cartelul farmaceutic.

După cum a arătat cercetarea Dr.Rath, boala coronariană apare exact din aceeași cauză ca și scorbutul (fiind un stadiu incipient al acestuia) – deficitul de vitamina C în celulele care alcătuiesc pereții arteriali. Spre deosebire de animale, oamenii dezvoltă boli cardiovasculare pentru că organismul lor nu produce vitamina C. Deși alimentația umană asigură, în medie, suficientă vitamina C pentru a preveni instalarea scorbutului, cantitatea primită nu este suficientă pentru a garanta stabilitatea pereților arteriali. Ca o consecință a aportului insuficient de viamina C, apar milioane de mici fisuri pe pereții arteriali. În urma acestui fenomen, colesterolul, lipoproteinele și alți factori de risc încearcă să repare stricăciunile.

Dintre toți acești factori de risc, cel mai important este molecula numită lipoproteina(a). Aceasta se întălnește la oameni și primate sub-umane și funcționează ca moleculă de reparare, compensând deteriorările structurale ale peretelui vascular. În general animalele care produc vitamina C în organismul lor, nu produc lipoproteina(a). La oameni, în cazul unui deficit cronic de vitamina C, procesul de reparare a arterelor devine continuu. Iar după mulți ani apar depozitele aterosclerotice, care pot duce uneori la infarcte miocardice și accidente vasculare cerebrale.

În urmă cu aproape un sfert de secol, Dr.Rath și dublul laureat al Premiului Nobel, Dr.Linus Pauling, au lansat istoricul ”Apel la un efort internațional pentru eradicarea bolilor cardiovasculare”. Astăzi devine din ce în ce mai clar că posibilitatea eliminării bolilor cardiovasculare ca și cauză majoră a deceselor și dizabilităților este mai aproape ca niciodată. Cu cât mai mulți dintre noi se angajează în demersul pentru atingerea acestui scop, răspândind informația cât mai mult posibil, cu atât mai curând acest țel va fi atins.