ORGANIZAȚIA DE SĂNĂTATE FONDATĂ DE DR.RATH ESTE UNICĂ ÎN LUME: TOATE PROFITURILE PE CARE LE GENEREAZĂ SUNT DIRECȚIONATE CĂTRE O FUNDAȚIE NON-PROFIT. Pentru mai multe, apasa aici.

Dr. Rath Health Foundation

Dr. Rath Health Foundation

 

De ce suplimentele alimentare sunt importante în insuficienţă cardiacă şi aritmie

Dr A. Niedzwiecki, Dr med B. Bhanap, Dr med M. Rath

Institutul de Cercetare Dr Rath
Santa Clara, California, USA

Insuficienţa cardiacă este o afecţiune deteriorantă însoţită de edem, oboseală şi dificultate chiar la desfăşurarea de activităţi simple. Ea afectează persoane de toate vârstele şi adesea se dezvoltă ca rezultat al unei boli de inimă. Pacienţii cu insuficienţă cardiacă suferă adesea de bătăi neregulate ale inimii, o situaţie care sperie deoarece comportă riscul unei morţi subite. Aproximativ cinci milioane de oameni din SUA sunt afectaţi de insuficienţă cardiacă şi aritmie şi aproape 30-40% din ei mor în decurs de un an de la diagnosticare. Insuficienţa cardiacă este responsabilă, alături de cancerele maligne , de mai mult de jumătate din numărul deceselor în rândul persoanelor peste 45 de ani.

Din păcate, incidenţa insuficienţei cardiace şi a aritmiei sunt în creştere. Deşi sunt disponibile multe medicamente şi apar mereu altele noi, acestea nu se concentrează pe cauza acestor probleme, ci pe simptome, şi sunt asociate cu un foarte mare risc de efecte adverse.

Acest articol indică faptul că este timpul pentru o revizuire majoră în ceea ce priveşte abordările prezente în sănătate şi prezintă noile direcţii terapeutice bazate pe medicina celulară, pentru aceste boli.

Preocupări majore pentru abordarea farmaceutică

Un număr recent din New England Journal of Medicine (NEJM) a subliniat reticenţe cu privire la tratamentul bătăilor neregulate ale inimii (fibrilaţie atrială) şi insuficienţei cardiace. Ediţia din 19 iunie 2008 a acestei publicaţii a subliniat importanţa problemei publicând două studii clinice efectuate pe pacienţi care suferă de aceste probleme de sănătate şi a dedicat o secţiune de editorial acestui subiect.

Unul dintre studii a comparat eficienţa medicamentelor utilizate în prezent pentru controlarea ritmului cardiac (controlul ritmului) şi reglementarea pulsului (controlul pulsului) la pacienţi care suferă de fibrilaţie atrială şi insuficienţă cardiacă. Concluziile au fost clare: medicaţia utilizată la ambele categorii are efecte secundare foarte periculoase şi nu este eficientă în rezolvarea problemei.

Celălalt studiu a descris rezultatele şocante ale unui medicament presupus mai bun, Dronedarone, o alternativă superioară la Amiodarone pentru tratamentul insuficienţei cardiace severe. Studiul clinic a fost planificat pentru doi ani, dar a trebuit să fie încheiat prematur, la numai şapte luni de la iniţiere, din cauza unui număr alarmant de decese raportate în grupul Dronedarone comparativ cu grupul placebo. Cauza unei astfel de creşteri a numărului deceselor a fost asociată în primul rând cu agravarea insuficienţei cardiace. Autorii au subliniat faptul că Dronedarone nu trebuie utilizat la pacienţii cu insuficienţă cardiacă şi care au funcţie ventriculară redusă. S-a oprit prescrierea acestui medicament? Desigur că nu. Producătorii acestui medicament pur şi simplu au găsit alte pieţe ale bolilor pentru Dronedarone, pentru a-şi proteja investiţia. În prezent, medicamentul este evaluat într-un proces clinic extensiv ca tratament pentru evenimente cardiovasculare la pacienţi cu fibrilaţie atrială şi alţi factori de risc, ceea ce înseamnă că şi mai mulţi oameni vor risca să dezvolte probleme de sănătate periculoase – sau chiar să moară.

Este alarmant că – după repetate eşecuri ale medicamentelor şi sute de decese – nici o autoritate de sănătate nu s-a ridicat pentru a apăra interesele sănătăţii pacienţilor. Este de asemenea trist refuzul comunităţii ştiinţifice, sponsorizată în primul rând de companiile farmaceutice, de a acorda o privire mai atentă cauzelor insuficienţei cardiace şi a căuta să o vindece.

Sus

Bio-energia – nucleul unei inimi sănătoase

Este un fapt bine cunoscut - şi confirmat în numeroase studii clinice – că privarea de energie cardiacă este cel mai important factor în dezvoltarea insuficienţei cardiace şi a ritmului cardiac neregulat. Inima umană este un muşchi care cere cantităţi uimitoare de bio-energie pentru a-i susţine bătăile (la intervale regulate 100,000 de ori pe zi pentru întreaga viaţă) şi pentru a asigura puterea de a recicla aproximativ 10 tone de sânge prin corp. Această energie este produsă în celulele noastre sub formă de molecule de adenozin trifosfat (ATP) iar inima noastră foloseşte multe astfel de molecule – aproximativ 6 kg de ATP pe zi.

Formarea bioenergiei în organitele minuscule ale celulei (mitocondrii) nu este un proces singular, dar el se produce în diferite etape care necesită vitamine B, vitamina C, minerale (de exemplu magneziu) şi alte substanţe naturale (de exemplu Coenzima Q10). Este un fapt bine cunoscut că doar deficitul de vitamină B1 (tiamină) duce la o afecţiune numită ”beri-beri umed” şi care se manifestă prin inimă mărită, edem şi lipsă de energie – aceleaşi caracteristici care însoţesc insuficienţa cardiacă. Chiar în 1931 un studiu clinic de caz a demonstrat regresia eficientă a ”inimii beri-beri” cu resuplimentare de vitamina B1. (Ref.1,2)

Combustibilul primar de energie pentru muşchiul inimii nu este glucoza, ci acizii graşi. Totuşi, ei nu pot fi arşi în ciclul energetic fără prezenţa unei molecule numite carnitină, care transportă acizii graşi în mitocondrii. Nu este surprinzător faptul că cele mai mari cantităţi de carnitină se găsesc în ţesutul muscular. Deficitul de carnitină se datorează probabil faptului că acest element nutritiv este format din vitamina C şi lizină, ambele nefiind produse de corpul nostru şi fiind asimilate doar din alimentaţie. De aceea suplimentarea cu carnitină este importantă mai ales pentru vegetarieni pentru că plantele nu constituie o sursă suficientă a acestui element nutritiv.

Sus

Medicamentele farmaceutice contribuie la agravarea insuficienței cardiace

Necesitatea furnizării constante de energie biologică pentru a susţine funcţia optimă a inimii este bine înţeleasă şi acceptată de comunitatea medicală. Totuşi, majoritatea medicamentelor administrate pacienţilor cu insuficienţă cardiacă nu sunt destinate realimentării cu bio-putere a muşchiului inimii care lucrează, ci scăderii consumului energetic. De aceea, diferitele medicamente ”economizoare de energie” cum ar fi inhibitorii ACE şi beta-blocantele, nu elimină problema ”rezervorului gol” şi chiar dimpotrivă, generează multe consecinţe fiziologice adverse. În plus, deoarece multe din aceste medicamente ne privează corpul de elemente nutritive esenţiale cruciale pentru producţia de bioenergie, ele agravează şi mai mult deficitul de energie celulară. De exemplu:

Diureticele, care sunt folosite ca tratament primar în insuficienţa cardiacă – pentru a elimina apa acumulată în ţesuturi şi a reduce astfel edemul – elimină şi vitaminele cruciale solubile în apă precum vitamina C, vitamina B1 şi mineralele precum potasiul, calciul, magneziul, zincul etc. Aceste microelemente nutritive sunt cofactori esenţiali în ciclul de generare a bioenergiei în celulele muşchiului cardiac.

Beta-blocantele, în mod similar statinelor, privează organismul de coenzima Q10, element esenţial pentru inimă. Acest microelement nutritiv este crucial în generarea de ATP în mitocondria celulară. Numeroase studii clinice documentează faptul că suplimentarea cu coenzima Q10 îmbunătăţeşte funcţionarea inimii la pacienţii cu insuficienţă cardiacă. (Ref.3,4)

Digoxina elimină magneziul şi vitaminele B care sunt esenţiale producţiei optime de bioenergie în celule.

Riscul agravării acestor deficienţe de microelemente nutritive este potenţat şi mai mult de medicaţia anti-aritmică. Nu este deci surprinzător că cel mai comun efect secundar al medicamentelor antiaritmice este...aritmia. În plus, acţiunea de ”economisire de energie” indusă de medicament afectează şi mai mult circulaţia sângelui în corp şi alimentarea cu sânge a multor organe vitale, inclusiv creierul, ducând la depresie şi scăderea calităţii vieţii, fenomene observate la pacienţii cu insuficienţă cardiacă.

În consecinţă, cu timpul, astfel de ”tratamente” pentru insuficienţă cardiacă şi aritmie sporesc cercul vicios al deficitului de microelemente nutritive şi slăbirea suplimentară a muşchiului inimii, ducând astfel la deteriorare şi mai accentuată a sănătăţii pacientului.

Sus

Producţia crescută de energie cu ajutorul medicinei celulare

Abordarea Dr.Matthias Rath, din punct de vedere al medicinei celulare, este un progres în înţelegerea cauzelor, prevenirii şi tratamentului asociat insuficienţei cardiace şi aritmiei. Aceasta admite faptul că în majoritatea cazurilor insuficienţa cardiacă şi bătăile neregulate ale inimii se dezvoltă ca rezultat al unui deficit cronic de vitamine şi elemente nutritive care alimentează cu bioenergie muşchiul cardiac şi celulele de control electric al ritmului.

Deşi mulţi clinicieni recomandă utilizarea microelementelor nutritive individuale sau a combinaţiei lor aleatoare, cercetarea noastră indică un fapt critic şi anume acela că elementele nutritive sunt oferite sub forma unor combinaţii selectate specific pe baza sinergiei lor. Aceasta asigură eficienţă maximă fără necesitatea de a lua doze mari din componentele individuale, şi ajută la menţinerea echilibrului metabolic. Am confirmat clinic eficienţa sinergiei elementelor nutritive la pacienţii care suferă de insuficienţă cardiacă şi aritmie.

Sus

Studiu clinic cu sinergie de nutrienţi esenţiali în aritmie

Institutul de Cercetare al Dr.Rath a sponsorizat un studiu clinic dublu-orb control-placebo la pacienţi cu aritmie. Acest studiu desfăşurat în mai multe centre a inclus 131 pacienţi cu vârste între 18-70 ani care au avut episoade de aritmie cel puţin o dată pe lună şi au luat medicaţie anti-aritmică cu prea puţin succes. În paralel cu administrarea medicaţiei, unul din aceste grupuri de pacienţi a luat o formulaţie naturală cu bază sinergică, iar celălalt grup a luat placebo, timp de 24 de luni.

Rezultatele au arătat o scădere semnificativă a frecvenţei episoadelor aritmice, care s-a ameliorat în timp. După trei luni, aproximativ 23% din participanţii care au luat suplimente au manifestat o scădere a episoadelor aritmice. Numărul lor aproape s-a dublat (43%) după 6 luni de administrare de vitamine. Pe lângă alte beneficii asupra sănătăţii, a existat o ameliorare semnificativă statistic în calitatea vieţii acestor pacienţi, în special în aspectul sănătăţii mintale. Acest lucru este important, deoarece pacienţii cu aritmie suferă adesea de depresii, nu din cauza funcţionării deteriorate a inimii, ci din cauza anxietăţii constante provocate de anticiparea următorului episod.

Acest studiu clinic a confirmat faptul că suplimentarea cu elemente nutritive în combinaţie sinergică oferă beneficii majore ca tratament adjuvant şi de prevenire a aritmiei pentru persoanele cu grad crescut de risc. (Ref.5)

Sus

Studiu clinic cu sinergie de elemente nutritive esenţiale în insuficienţă cardiacă

Acest studiu clinic pilot efectuat asupra pacienţilor cu insuficienţă cardiacă a arătat o îmbunătăţire a acţiunii de pompare a inimii conform sistemului de măsurare al NYHA (New York Heart Association) care evaluează calitatea vieţii pacienţilor cu insuficienţă cardiacă. NYHA foloseşte o scară de la 0 la 4, unde valoarea 0 înseamnă lipsa oricăror simptome de insuficienţă cardiacă, iar valoarea 4 reprezintă o condiţie severă a inimii, în care pacienţii sunt la pat.

La începutul acestui studiu, 7 din 10 pacienţi au suferit deteriorări extensive ale sănătăţii cardiovasculare (gradul 3 pe scara NYHA). Trei dintre pacienţi au raportat o limitare moderată a activităţii fizice (gradul 2 pe scara NYHA). După 6 luni de urmare a unui program sinergic adăugat regimului lor obişnuit, 8 din 10 pacienţi au raportat îmbunătăţiri ale situaţiei sănătăţii lor cu unul sau mai multe grade pe scara NYHA. Ca rezultat, jumătate din pacienţi au putut duce din nou o viaţă normală fără nici un disconfort, slăbiciune sau aritmie asociată. (Ref.6)

Mai multe studii clinice au reiterat aceste descoperiri, accentuând astfel importanţa bioenergiei pentru funcţionarea optimă a inimii. Acestea includ un studiu condus la Charite Hospital din Berlin (Germania) care a confirmat abordarea noastră multi-element nutritiv ca un mod mai eficient de a asigura un spectru complet de microelemente nutritive pentru producţie optimă de bioenergie. (Ref.7) Această bioenergie poate fi asigurată numai de elementele nutritive. Medicamentele, aşa cum am arătat mai sus, au efecte opuse, contribuind şi mai mult la spolierea celulelor de microelemente nutritive.

Din păcate însă, informaţiile asupra acestor eşecuri terapeutice, aşa cum au fost documentate în articolele din New England Journal of Medicine, nu ajung la pacienţi, iar companiile farmaceutice continuă să comercializeze aceste medicamente sau altele similare. Astfel de medicamente nu sunt doar ineficiente, ci periculoase şi dăunătoare, iar pacienţii plătesc preţul acestora cu sănătatea şi viaţa lor. De aceea este responsabilitatea noastră să împărtăşim aceste cunoştinţe pacienţilor şi familiilor acestora, precum şi medicilor.

Sus

Bibliografie:

[1] Cohen AJ, Azir, Bijdrage tot de kennis de werking van vitamine –B1 bij beri-beri, Dutch Healthcare Journal, December 23, 1931.

[2] Water W, Jellesma-Eggenkamp MJ, Bruijns E. Failure in self care and heart failure, thiamine deficiency in geriatric patients. Tijdschr Gerontol Geriatr. 1986, 27:97-101.

[3] Belardinelli R, Muçaj A, Lacalaprice F, Solenghi M, Seddaiu G, Principi F, Tiano L, Littarru GP. Coenzyme Q10 and exercise training in chronic heart failure. Eur. Heart J. 2006;27: 2675-81.

[4] Langsjoen H, Langsjoen P, Langsjoen P, Willis R, Folkers K. Usefulness of coenzyme Q10 in clinical cardiology: a long-term study. Mol Aspects Med. 1994; 15 Suppl; s165-75.

[5] Rath M, Kalinovsky T, Niedzwiecki A. Reduction in the Frequency of Arrhythmic Episodes in Patients with Paroxysmal Atrial Arrhythmia with Vitamin/Essential Nutrient Supplementation Program. Journal of the American Nutraceutical Association (JANA) 2005, 8; 19-25.

[6] Cellular Health and heart failure, Cellular Health Communications, 2001,1; 1.

[7] Witte KK, Nikitin NP, Parker AC, von Haehling S, Volk HD, Anker SD, Clark AL, Cleland JG. The effect of micronutrient supplementation on quality-of-life and left ventricular function in elderly patients with chronic heart failure, Eur. Heart J. 2005, 26; 2238-44.