ORGANIZAȚIA DE SĂNĂTATE FONDATĂ DE DR.RATH ESTE UNICĂ ÎN LUME: TOATE PROFITURILE PE CARE LE GENEREAZĂ SUNT DIRECȚIONATE CĂTRE O FUNDAȚIE NON-PROFIT. Pentru mai multe, apasa aici.

Dr. Rath Health Foundation

Dr. Rath Health Foundation

 

Ultimele noutati de la Institutul de Cercetare Dr. Rath

Microelementele nutritive susțin metabolismul zahărului din sânge

Conform unui studiu publicat recent în revista Lancet, numărul persoanelor diagnosticate cu diabet a crescut de patru ori în ultimii 35 de ani.¹ În 1980 au fost 108 milioane persoane diagnosticate cu diabet, iar în 2014 au fost 422 milioane. Pe baza acestei statistici alarmante, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a ales diabetul ca temă a Zilei Sănătăţii 2016 pentru a mări conștientizarea asupra prevenirii și gestionării eficiente a acestei boli.

Numărul persoanelor care suferă de diabet este în creștere rapidă. Studiile efectuate la Institutul de Cercetare Dr.Rath arată că microelementele nutritive ajută la prevenirea și ameliorarea acestei boli metabolice.

Deși diabetul s-a răspândit la scară globală, creșterea a fost exponenţială în ţările în curs de dezvoltare. Această creștere este legată de adoptarea unui stil de viaţă sedentar și obiceiuri alimentare necorespunzătoare precum mâncarea de tip fast-food care conţine cantităţi mari de îndulcitori artificiali ce pot duce la obezitate și alte probleme de sănătate. Obezitatea, hipertensiunea arterială, nivelul crescut al colesterolului și metabolismul necorespunzător al glucozei sunt numite colectiv ”sindrom metabolic”.

Obezitatea este unul dintre cei mai importanţi factori de risc pentru dezvoltarea diabetului. Deși un regim alimentar sănătos este critic pentru menţinerea metabolismului glucozei în sânge, cercetarea noastră a demonstrat că suplimentarea corespunzătoare cu microelemente nutritive este esenţială și poate reduce riscurile de dezvoltare a sindromului metabolic.

Fructoza este un tip de zahăr prezent din abundenţă în hrana procesată. Am comparat efectele unei combinaţii specifice de microelemente nutritive cu ale metforminului (un medicament antidiabetic comun) asupra șoarecilor imaturi hrăniţi cu o alimentaţie bogată în fructoză.² La sfârșitul celor șapte săptămâni șoarecii care au primit amestecul de microelemente nutritive a avut o scădere de 4% a concentraţiei fructozaminei serice în timp ce grupul tratat cu metformin a avut o creștere a fructozaminei de 15%. Concentraţia fructozaminei serice reflectă schimbări în nivelul glucozei în sânge în primele 1-2 săptămâni. În plus, șoarecii din grupul tratat cu metformin au avut niveluri scăzute ale insulinei în timp ce în grupul care a beneficiat de suplimentare cu microelemente nutritive s-a înregistrat revenirea insulinei la normal. Suplimentarea cu microelemente nutritive a prezentat beneficii suplimentare prin reducerea tensiunii arteriale, a colesterolului total și contracararea efectelor dozei ridicate de fructozamină, ceea ce a redus astfel și riscul de boli cardiovasculare.

Nivelurile ridicate ale zahărului în sânge menţinute pe termen lung pot duce la complicaţii diabetice grave inclusiv ateroscleroză, accident vascular cerebral, insuficienţă renală, neuropatie, vindecare defectuoasă a rănilor, cataractă și dizabilităţi pe termen lung. Numai aceste probleme pot constitui boli majore și devastatoare pentru calitatea vieţii unui pacient.

Medicina convenţională este orientată pe medicamente care reduc în mod artificial nivelul zahărului din sânge. Acestea însă nu se adresează cauzei care stă la baza acestei boli care continuă să se răspândească. Diabetul poate fi o industrie foarte profitabilă pentru companiile farmaceutice deoarece produce o multitudine de complicaţii care necesită tratamente suplimentare. De exemplu într-o altă publicaţie recentă din British Medical Journal cercetătorii au găsit o corelaţie semnificativă între un medicament pentru diabet și o creștere a incidenţei cancerului de vezică.³

Majoritatea pacienţilor afectaţi de dizabilităţi în legătură cu diabetul au între 15-69 ani, ceea ce înseamnă o povară financiară imensă asupra societăţii, din cauza cheltuielilor cu asistenţa medicală și a zilelor de concediu medical. Conform studiului din Lancet, costul anual global al asistenţei medicale pentru gestionarea diabetului este estimat la 825 miliarde $, cel mai mare cost pe ţară înregistrându-se în China, SUA și India.

Pe acest fundal, descoperirile studiului nostru oferă speranţă că prevenirea și gestionarea nivelului ridicat de zahăr din sânge este posibilă fără efectele secundare devastatoare ale medicamentelor pe bază de reţetă.

Ref:
1. Worldwide trends in diabetes since 1980: a pooled analysis of 751 population-based studies with 4.4 million participants, The Lancet, Vol 387, No. 10027, p1513–1530, 9 April 2016
2. J. Cha, et al., Molecular Medicine Reports, 2011, DOI: 10.3892/mmr.2011.562
3. M. Tuccori, BMJ, 2016 i1541