ORGANIZAȚIA DE SĂNĂTATE FONDATĂ DE DR.RATH ESTE UNICĂ ÎN LUME: TOATE PROFITURILE PE CARE LE GENEREAZĂ SUNT DIRECȚIONATE CĂTRE O FUNDAȚIE NON-PROFIT. Pentru mai multe, apasa aici.

Dr. Rath Health Foundation

Dr. Rath Health Foundation

 

Ultimele noutati de la Institutul de Cercetare Dr. Rath

Importanța mineralelor pentru funcționarea optimă a inimii și a altor mușchi

O combinaţie sinergică de microelemente nutritive, care să cuprindă diferite vitamine și minerale, este esenţială pentru supravieţuire și pentru menţinerea unei sănătăţi optime. Vitaminele sunt substanţe organice produse de plante sau de animale, în timp ce mineralele sunt elemente anorganice prezente în sol și apă și absorbite de plante. Principal sursă de minerale pentru oameni sunt plantele pe care le mănâncă.

Ca și vitaminele, substanţele secundare din plante și alte elemente naturale, mineralele sunt componente vitale ale alimentaţiei. Acestea nu pot fi produse de organismul uman, de aceea trebuie să facă parte din alimentaţia zilnică. Mineralele sunt necesare pentru menţinerea și susţinerea multor funcţii ale organismului. ele joacă un rol important în susţinerea funcţionării inimii și mușchilor.

Totuși, un studiu publicat în 2004 în Journal of the American College of Nutrition a ajuns la concluzia că în ultimii 50 de ani conţinutul nutriţional al legumelor și fructelor a scăzut în mod semnificativ, mai ales în ceea ce privește vitaminele C și B2, proteinele, calciul, fierul și fosforul. Pe baza acestor rezultate, autorii au estimate că au existat scăderi similar și ale altor elemente nutritive, precum magneziul, zincul, vitaminele B6 și E. Practicile agricole agresive, utilizarea îngrășămintelor chimice, a pesticidelor și a altor substanţe chimice dăunătoare, reprezintă principalul motiv al acestei deteriorări nutriţionale. Se spune că astăzi cineva ar trebui să mănânce 8 portocale pentru a putea beneficia de aceeași cantitate de vitamina A (beta-caroten) pe care bunicii noștri o obţineau dintruna singură.

Mineralele sunt esenţiale pentru diferite funcţii ale organismului nostru, precum creșterea și metabolismul. Aceasta include și dezvoltarea dinţilor, oaselor, părului, pielii și nervilor, transmisiei impulsului nervos, producţiei de hormoni, contracţiei și relaxării inimii și altor mușchi și menţinerea unui ritm cardiac normal. Este important de observat că mineralele nu acţionează singure, în izolare. Ele lucrează în mod optim împreună cu alte minerale și vitamine. Organismul are nevoie de cantităţi semnificative de macrominerale esenţiale precum sodiul, potasiul, calciul, magneziul, fosforul și sulful. Necesită de asemenea mici cantităţi de oligoelemente (microminerale) precum fier, zinc, cupru, seleniu, magneziu, iod, crom și altele.

Mineralele sunt implicate profund în funcţionarea corespunzătoare a mușchilor. Mușchii scheletici ai membrelor, mușchii netezi ai vaselor de sânge și organelor interne și fibrele cardiace ale inimii depind de un aport continuu și optim de minerale. Deficitul de minerale pe termen scurt se poate manifesta sub formă de crampe musculare, însă deficitul cronic, pe termen lung, al mineralelor necesare organismului poate duce la distrofie musculară invalidantă și chiar infarcte miocardice fatale. În majoritatea cazurilor acestea sunt suferinţe care pot fi prevenite cu ajutorul unei suplimentări corespunzătoare.

Sodiul și potasiul sunt asociate funcţiilor musculare. Aceste minerale, cunoscute și ca electroliţi ai corpului, controlează contracţia musculară datorită rolului acesteia în funcţia nervoasă și conducerea impulsului nervos și semnalelor electrice. Totuși calciul și magneziul sunt niște minerale mai puţin cunoscute ca fiind esenţiale pentru sănătatea inimii și a mușchilor. Calciul și magneziul lucrează împreună pentru a controla contracţia musculară. Proteinele musculare necesită calciu pentru a iniţia contracţiile și magneziu pentru relaxarea fibrelor musculare. Magneziul mărește de asemenea absorbţia calciului din sânge și este necesar pentru sinteza proteinelor și producţia de energie. În mod similar fierul și vitamina B6 ajută mușchii asigurând oxigenul și bioenergia necesare pentru contractare și relaxare.

Totuși mineralele care se găsesc în cea mai mare cantitate în organism, potasiul și magneziul, înregistrează și cele mai mari niveluri ale deficitului în rândul americanilor. Deficitul de magneziu este asociat cu deteriorarea cognitivă, autismul, depresia și alte afecţiuni psihiatrice. Utilizarea unei combinaţii sinergice a acestor minerale, susţinute de alte elemente nutritive, va asigura funcţionarea normală a mușchilor și va ajuta la menţinerea sănătăţii inimii și a altor organe.