ORGANIZAȚIA DE SĂNĂTATE FONDATĂ DE DR.RATH ESTE UNICĂ ÎN LUME: TOATE PROFITURILE PE CARE LE GENEREAZĂ SUNT DIRECȚIONATE CĂTRE O FUNDAȚIE NON-PROFIT. Pentru mai multe, apasa aici.

Dr. Rath Health Foundation

Dr. Rath Health Foundation

 

Adevărul despre colesterol

Medicamentele pentru scăderea colesterolului sunt al doilea segment al pieţei farmaceutice, în ordinea mărimii. Vânzările globale ale categoriei principale de medicamente – statinele – au depăşit 200 de miliarde de dolari pe an. Această întreagă afacere este construită pe teamă – teama că de fapt colesterolul este cel care cauzează infarcte miocardice. În timp ce această ”spaimă a colesterolului” a devenit o mină de aur pentru companiile producătoare de medicamente – povara economică a acestei afaceri este în ultimă instanţă pe umerii noştri, ai oamenilor.

Profesioniştii din domeniul sănătăţii, factorii de decizie şi sutele de milioane de pacienţi din toată lumea au dreptul să ştie: care sunt faptele demonstrate - şi care este ficţiunea promovată de afacerea de investiţii de miliarde de dolari, cu medicamente bevetate pentru scăderea colesterolului

Demascarea mitului colesterolului

Analiza factorilor ştiinţifici cunoscuţi despre rolul colesterolului trezeşte la realitate:

 1. Colesterolul este o moleculă esenţială pentru viaţă. Este un constituent structural al pereţilor miliardelor de celule din corpul nostru şi este precursorul multor molecule biologice inclusiv hormonii (estrogen, testosteron).
 2. Nu exista nici o dovadă ştiinţifică conform căreria colesterolul, chiar în concentraţii crescute moderat, ar deteriora pereţii vaselor de sânge şi ar determina formarea de plachete aterosclerotice şi infarcte miocardice în cazul în care pereţii vaselor de sânge ar fi intacţi din punct de vedere structural.
 3. La animalele supuse testelor, pentru a se observa un efect dăunător al colesterolului asupra vaselor de sânge intacte (adică pentru a cauza formarea de plachete) nivelul acestuia ar trebui crescut artificial până la valori niciodată observate la oameni.

În rezumat, nu există dovezi ştiinţifice asupra faptului că nivelurile chiar moderate de colesterol pot deteriora pereţii vaselor de sânge când aceştia sunt intacţi.

Mai mult, următoarele fenomene ale cardiologiei pun în mod fundamental sub semnul întrebării dogma scăderii colesterolului

 1. În esenţă, toate plachetele de pe vasele de sânge se dezvoltă în sistemul arterial (arterioscleroză). Nu se cunosc cazuri de plachete pe vene – venoscleroză. Dacă nivelurile ridicate ale colesterolului ar deteriora pereţii vaselor de sânge cauzând astfel plachete, atunci atât arterele cât şi venele ar trebui să dezvolte plachete cu aceeaşi viteză. Nu este cazul.
 2. Peste 90% din plachete se dezvoltă în arterele coronare ale inimii, un segment care măsoară doar o milionime (!) din lungimea totală de 80,000 de mile a întregului sistem de vase sanguine al corpului nostru. Un instalator ştie: apa de calitate proastă deteriorează pereţii conductelor pe întreaga lor lungime, nu doar pe o fracţiune infimă din sistem.
 3. Animalele – cu foarte mici excepţii – nu suferă infarcte miocardice, în timp ce această boală este ucigaşul numărul unu în lumea industrializată. Chiar şi la animalele care hibernează, cum ar fi urşii, nivelurile colesterolului ajung până la valori de trei ori mai mari decât nivelurile medii corespunzătoare corpului uman – şi totuşi nici o specie care hibernează nu a dispărut până acum din cauza vreunei epidemii de infarcte miocardice.

Animalele – spre deosebire de oameni – pot converti acid ascorbic din glucoză, în ficatul lor. Acidul ascorbic (vitamina C) este esenţial pentru producţia de colagen, molecula de întărire a corpului şi a pereţilor vaselor de sânge. În cazul marinarilor, efectele devastatoare ale deficitului de vitamina C în pereţii vaselor de sânge au fost cunoscute timp de secole sub denumirea de scorbut.

Singurul motiv pentru care aceste cunoştinţe de bază nu au fost puse în aplicare pentru protecţia şi stabilizarea pereţilor vaselor de sânge ale milioanelor de oameni, este faptul că vitamina C nu este brevetabilă. Cu alte cuvinte, răspândirea acestei informaţii ameninţă cea mai mare şi mai lucrativă afacere de investiţii a industriei farmaceutice: piaţa de multe miliarde de dolari a bolilor cardiovasculare. Pentru că medicina farmaceutică convenţională se limitează doar la tratarea simptomelor bolilor cardiovasculare, ignorând cauza care stă la baza acestora – slăbiciunea vaselor de sânge.

Campaniile de marketing pentru statine proclamă colesterolul ca fiind "ţap ispăşitor". Astfel, industria farmaceutică, ca organizator al "campaniei fricii de colesterol" a împuşcat doi iepuri dintr-un foc:

 1. Creează o piaţă de multe miliarde de dolari pentru brevetarea medicametelor ce scad colesterolul, în special statinele
 2. Această campanie înşelătoare evită în mod deliberat să abordeze cauza principală a bolii – stabilitatea pereţilor vaselor de sânge – astfel asigurându-se că infarctele miocardice vor exista în continuare, ca o piaţă pentru vânzarea continuă a acestor medicamente

Scandalul cu privire la studiul clinic asupra medicamentelor pentru scăderea colesterolului a adus această fraudă gigantică în atenţia unei audienţe mondiale. În articolele publicate pe 15,16 şi 17 ianuarie 2008, "New York Times" confirmă:

 1. Nu există nici o dovadă a legăturii dintre scăderea colesterolului şi prevenirea bolilor de inimă.
 2. Toate medicamentele pentru scăderea colesterolului au fost aprobate de catre FDA considerându-se că ele previn infarctele miocardice.
 3. Această falsă credinţă a fost, în esenţă, un truc de marketing creat artificial de industria farmaceutică pentru a-şi amplifica afacerea de multe miliarde de dolari cu ajutorul acestor medicamente

Pentru a afla mai multe, inclusiv pentru a citi articolele originale din New York Times, click aici.